Cukrové preclíky recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1/2 lžičky sůl 1 ks vejce 80 g máslo 1 ks žloutek 20 g droždí 350 g polohrubá mouka 1 šálek krystal cukr máslo na vymazání plechu 1/2 šálku vlažné mléko 2 špetky mletý kardamom
Postup Cukrové preclíky
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si plech na pečení a vymastíme ho máslem
Rozdrobíme droždí do vlažného mléka a zamíchame. Máslo rozhřejeme a smícháme se solí, vejcem a kardamomem. Mouku prosejeme do mísy, přidáme v mléku rozdrobené droždí, máslovou směs a vypracujeme husté těsto, které necháme kynout
Po vykynutí vyválíme těsto na pomoučeném válu do tlustého dlouhého válečku. Váleček nakrájíme na 24 stejných kousků. Každý kousek zvlášť vyválíme na délku zhruba 50 cm. Vytvarujeme z nich preclíky, pomažeme je rozšlehaným žloutkem a pomazanou stranou omočíme v krystalovém cukru
Takto připravené preclíky klademe na plech. Pečeme 12 až 15 minut ve vyhřáté troubě na 220 °C
Po upečení preclíky necháváme chladnout na kuchyňské mřížce. Preclíky jsou nejlepší čerstvé.