Dia vánočka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 2 ks vejce 2 lžičky rum 500 ml mléko 20 dkg rozinky 500 g hladká mouka 150 hlávek rostlinný tuk 250 g netučný tvaroh 2 ks kypřící prášek do pečiva 4 díly tekuté sladidlo Kandisin na potření 1 ks vejce na ozdobu mandlové lupínky
Postup Dia vánočka recept
Postup přípravy receptu
-
V míse si dobře utřeme tvaroh, tuk, umělé sladidlo, vejce, mléko a rum. Přidáme rozinky a mandle. Přisypeme hladkou mouku s rozmíchaným kypřícím práškem do pečiva a vypracujeme těsto, které necháme kynout.
Těsto rozdělíme na 9 částí, které vyválíme na stejně dlouhé prameny a upleteme copy ze čtyř, tří a dvou pramenů. Jednotlivé copy naskládáme na sebe a upevníme špejlemi.
Vánočku dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ji ještě kynout alespoň 30 minut. Pak vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
Vánočku nejdříve pečeme 5 - 10 minut v troubě vyhřáté na 220 °C. Potom teplotu snížíme na 150 °C a pečeme asi 25 minut. Nakonec teplotu snížíme na 100 °C a vánočku pomalu dopečeme.
Dia vánočku necháme vychladnout, nakrájíme na plátky a podáváme jako lahodnou vánoční klasiku, která každého potěší!