Dobré svatební koláčky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

sůl
1 ks vejce
125 g máslo
máslo
0,5 dl rum
rum
1 ks žloutek
rozinky
1 ks citron
mandle
150 g cukr moučka
0,5 balíčků kvasnice
300 g hladká mouka
300 g polohrubá mouka
200 ml vlažné mléko

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mouku, uděláme důlek a připravíme v něm kvásek z kvasnic a trochy vlažného mléka a necháme ho vzejít. Potom přidáme cukr, máslo, vejce, rum, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli, zbytek mléka a zaděláme hustější těsto. Dobře propracujeme na vláčné těsto

  2. Těsto na svatební koláčky rozdělíme na dvě poloviny. Jednu uložíme do lednice, aby nekynula, druhou hned rozválíme na plát asi 3 mm silný a vykrajujeme malá kolečka asi 3 cm o průměru a uprostřed uděláme důlek a plníme připravenými náplněmi - tvarohová, maková, povidlová a ořechová. Koláčky ozdobíme sekanými mandlemi nebo rozinkami. Z této dávky uděláme asi 260 malých koláčků

  3. Koláčky pečeme asi 15 minut v troubě při 180 °C. Ještě horké koláčky potíráme směsí rozpuštěného másla a rumu. Tato směs udrží koláčky měkké a vláčné, nakonec je pocukrujeme

  4. Dobré svatební koláčky podáváme jako výborné slavnostní pohoštění.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!