Dobrý jogurtový chléb recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 20 g sůl 40 g máslo 140 ml mléko 160 ml voda 20 g kvasnice 180 g bílý jogurt 200 g celozrnná mouka 500 g pšeničná mouka na potření sůl voda
Postup Dobrý jogurtový chléb recept
Postup přípravy receptu
-
Kvasnice promícháme s vlažnou vodou. Mouky prosejeme do hlubší mísy, přidáme kvasnice, jogurt (0,1% tuk) a mléko. Směs dobře promícháme, poté přidáme sůl a postupně rozpuštěné máslo. Promíchané v hladké těsto, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme stát na teplém místě 60 minut.
Z připraveného těsta vytvoříme dva bochníky, které poprášíme moukou a ještě necháme 60 minut stát na plechu vyloženém pečicím papírem.
Vykynuté bochníky slabě nařízneme a vložíme do trouby předehřáté na 230 °C na prvních 5 - 10 minut, poté do trouby vložíme nádobku s vodou, teplotu snížíme na 170 °C a dopékáme asi 45 minut.
Jogurtový chléb po vyndání potřeme slanou vodou a necháme vychladnout.
Dobrý jogurtový chléb po vychladnutí nakrájíme a podáváme s oblíbenou uzeninou.