Dobrý jogurtový chléb recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
20 g sůl
40 g máslo
140 ml mléko
160 ml voda
20 g kvasnice
180 g bílý jogurt
200 g celozrnná mouka
500 g pšeničná mouka
na potření
sůl
voda

Postup přípravy receptu

  1. Kvasnice promícháme s vlažnou vodou. Mouky prosejeme do hlubší mísy, přidáme kvasnice, jogurt (0,1% tuk) a mléko. Směs dobře promícháme, poté přidáme sůl a postupně rozpuštěné máslo. Promíchané v hladké těsto, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme stát na teplém místě 60 minut.

  2. Z připraveného těsta vytvoříme dva bochníky, které poprášíme moukou a ještě necháme 60 minut stát na plechu vyloženém pečicím papírem.

  3. Vykynuté bochníky slabě nařízneme a vložíme do trouby předehřáté na 230 °C na prvních 5 - 10 minut, poté do trouby vložíme nádobku s vodou, teplotu snížíme na 170 °C a dopékáme asi 45 minut.

  4. Jogurtový chléb po vyndání potřeme slanou vodou a necháme vychladnout.

  5. Dobrý jogurtový chléb po vychladnutí nakrájíme a podáváme s oblíbenou uzeninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!