Dort Doboš recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

12 ks vejce
450 g máslo
kakao
3 ks žloutek
sádlo
9 lžic voda
3 citron
375 g cukr moučka
300 g cukr moučka
225 g cukr krystal
citronová kůra
250 g polohrubá mouka
polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Dort se skládá ze 3 částí - piškot, krém a karamel

  2. Nejdříve si připravíme piškot. Oddělíme si žloutky od bílků, dáme zvlášť do mísy. Do žloutků přimícháme polovinu z celkového množství cukru a vyšleháme, až je hmota světlá

  3. Bílky vyšleháme do pěny, až se původní objem zvětší minimálně třikrát. Pozor, ze studených vajec vyndaných ihned z lednice sníh nenašleháme! Necháme je minimálně hodinu odležet v místnosti. Až je sníh našlehaný, zlehka přimícháme zbytek cukru. Dáváme pozor, aby nám sníh moc nespadl

  4. Do hmoty se žloutky pomalu vmícháme trochu našlehaného sněhu a na střídačku s moukou šleháme dál. Střídáme žloutky, mouku, žloutky, mouku, až nám vznikne piškotové těsto, do kterého nastrouháme citronovou kůru

  5. Krém: Máslo a cukr uhněteme. Všechno se musí propojit a vzniknout jemný krém. Do krému přidáme žloutky. Kdo se bojí, nedává. Podle chuti přidáme kakao. Mě osobně chutnal více kakaovější, takže jsem kakaem nešetřila. Hotový krém dáme mezitím do lednice

  6. Připravíme se na pečení, předehřejeme si troubu na 200 °C. Na pečící papír si nakreslíme kruhy cca 21 - 23 cm, ty před pečením vymažeme sádlem, vysypeme polohrubou moukou, aby se nám piškot nepřilepil. Kruhů budeme potřebovat asi 6. Pokud máme vše připravené, můžeme naběračkou vylít těsto na plech a dát péct do trouby na cca 8 minut, těsto nesmí být syrové. Po vyndání první placky si pomůžeme nožem, abychom oddělili piškot od papíru

  7. Až budeme mít všechny placky hotové, budeme jich potřebovat 6 pěkných, můžeme si jejich nerovnosti zakrojit

  8. Karamel si připravíme následovně. Na pánev s teflonovým povrchem si dáme cukr, vodu a stříkance z citronu. Citron zabrání cukru ihned karamelizovat. Dáme na plotnu a pomalu mícháme. Jsme ve střehu, dokud nezačne karamel tmavnout. Náš cíl je světlejší a zlatý karamel - jeho barva se navíc zesílí odrazem od piškotu. Ze sporáku je třeba ho sundat o jeden barevný stupeň níže, hnědnutí má setrvačnost! Hned za tepla si zkusíme ukápnout kousek karamelu na nějaký méně povedený kousek piškotu. Jestli jsme spokojeni s barvou karamelu, máme hotovo

  9. Karamelem polijeme jen jednu povedenou placku, která bude na vrchu. Až karamel ztvrdne, nahřejeme si nůž a opatrně placku nakrájíme na 8 částí. Pak si můžete připravit dort, takže budeme potírat jednotlivé placky na sebe a nakonec kolem dortu. Nahoře zůstane krém, na který dáme jen 7 částí karamelových trojúhelníčků. Udělá nám to pěkné mezírky. Kolem dortu si můžete z odřezků udělat drobení a ozdobit dort, můžeme použít i drcené oříšky

  10. Nejlepší je dort nechat odležet do druhého dne, ještě lepší je třetí den, kdy karamel není na povrchu tvrdý a vše je do sebe vsáknuto. Dort Doboš je trvanlivý

  11. Pokud někdo chce menší dortíky, všechny ingredience si vydělí třemi, vzniknou nám tak tři malé Dobošky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!