Dort Elegán recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 200 g cukr 1 špetka sůl 5 ks vejce 50 g solamyl 15 g kakao 6 ks žloutek 300 g mléko 2 lžičky prášek do pečiva 140 g cukr moučka 190 g polohrubá mouka 300 g smetana ke šlehání 6 g plátková želatina 260 g třešňová marmeláda 2 lžíce maraschíno luxardo 6 lžic maraschíno na ozdobu jahody 360 g šlehaná smetana
Postup Dort Elegán recept
Postup přípravy receptu
-
Těsto si připravíme z 5 žloutků, které s cukrem našleháme do pěny. Prosetou mouku, kakao, prášek do pečiva a maraschíno (2 lžíce) vmícháme jemně do vajec. Nakonec přidáme sníh našlehaný z bílku a špetky soli.
Vymazanou dortovou formu o průměru 22 cm vysypeme a vlijeme těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 50 minut. Zkusíme však špejlí. Hotový korpus necháme vychladnout.
Krém si připravíme z mléka, smetany, 70 g cukru, suroviny ohřejeme. Se zbytkem cukru (dalších 70 g) našleháme vejce do pěny, přidáme do mléka a smetany. Vmícháme solamyl a mícháme do zhoustnutí. Odendáme z plotny.
Želatínu necháme rozpustit, vymačkáme a přidáme ji do krému s maraschínem. Dáme do lednice.
Korpus rozřízneme na 3 díly. První korpusový disk vložíme do otevírací dortové formy, potřeme maraschínem a 130 g třešňovou marmeládou, přidáme půlku ztuhlého krému a druhým diskem přikryjeme.Opět horní korpus potřeme maraschínem, zbytkem marmelády, přidáme zbytek krému a přikryjeme poslední částí korpusu.
Dort elegán dáme alespoň na 4 hodiny do lednice.
Ozdobení dortu záleží na nás.Tento dort dělám takto: 160 g našlehané smetany zbarvíme potravinářským barvivem s růžovo-fialovou barvou. 100 g na světle zelenou a zbytek nechám neutrál. Zelenou a neutrálni vložíme do cukrářského sáčku.Dortovou formu otevřeme, odendáme a začneme dort zdobit. Ze stran zdobíme zelenkavou šlehačkou, seshora růžovou. Sáčky se šlehačkou dáváme často do.lednice.
Dort elegán po šlehačkové ozdobě ještě dozdobíme ovocem dle naší chuti a dáme do lednice na hodinku ztuhnout.
Dort elegán podáváme studený na naše oslavy.