Dort s jahodovým krémem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 6 ks vejce 200 g máslo 300 ml mléko 80 g cukr krupice 1 lžíce cukr krupice 80 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 1 balíček vanilkový cukr 1 lžička citronová kůra 180 g hrubá mouka tuk na vymazání 2 kelímky smetana ke šlehání 7 ks jahoda 1 ks jahoda 1 balíček ztužovač šlehačky mouka na vysypání karamelová poleva 1 balíček vanilkový pudinkový prášek 50 g žlutý marcipán
Postup Dort s jahodovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Žloutky s vanilkovým cukrem, cukrem krupice a citronovou kůrou utřeme do světlé pěny. Bílky vyšleháme s moučkovým cukrem do tuha. Obě hmoty spojíme a vmícháme mouku. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy (26 cm) a povrch uhladíme. Korpus pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut na 180 °C. Špejlí vyzkoušíme, zda se těsto již nelepí a korpus necháme ve formě vychladnout
Z vanilkového (jahodového) pudinkového prášku, cukru a mléka si uvaříme hustý pudink. Za občasného promíchání necháme pudink vychladnout a pak do něj přimícháme rozměklé máslo a očištěné jahody. Elektrickým šlehačem vymícháme hladký krém. Dortový korpus rozřízneme, spodní plát potřeme jahodovým krémem a přiklopíme vrchní díl
Smetanu vyšleháme se ztužovačem do tuha a celý povrch dortu včetně stran potřeme. Dort uložíme do chladničky zatuhnout
Marcipán vyválíme na cukrem poprášeném vále a formičkou vypíchneme sudý počet srdíček (8, 10, 12) a několik hvězdiček. Jahodu nakrájíme na tenké dílky. Povrch dortu ozdobíme: Vždy kolem dílku jahody položíme dvě srdíčka a vznikne nám motýlek. Karamelovou polevou dokreslíme tykadla, kolem rozložíme hvězdičky a můžeme podávat.