Dort velký jadran recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 30 dkg cukr 40 dkg máslo 10 ks žloutek 1 l mléko 10 ks bílek 1 ks prášek do pečiva 30 dkg cukr moučka 500 g listové těsto 1 ks vanilkový cukr 8 lžic polohrubá mouka 15 dkg mleté ořechy 2 ks vanilkový pudinkový prášek
Postup Dort velký jadran
Postup přípravy receptu
-
Z listového těsta vyválíme a pomocí kruhu z dortové formy (nebo jiným způsobem) vytvoříme čtyři kruhové placky. Upečeme je v troubě dozlatova
Dále upečeme tři placky z hnědého těsta. Rovněž použijeme stejně velkou formu, abychom získali placky stejného průměru
Tmavé těsto připravíme takto. Asi 15 dkg mletých ořechů smícháme s 30 dkg cukru, jedním práškem do pečiva a 8 lžícemi polohrubé mouky. K tomu přidáme 10 žloutků a vše promícháme. Ušleháme sníh z deseti bílků a vmícháme jej do těsta
Krém připravíme následovně. Z jednoho litru mléka uvaříme vanilkový pudink, do něj po vychladnutí vmícháme 30 dkg moučkového cukru a 40 dkg másla a jeden vanilkový cukr, ušleháme do jemného krému
Nyní začneme tvořit samotný dort. Nejprve položíme placku listového těsta, potřeme krémem, položíme placku tmavého těsta, potřeme krémem a tak dále, až nakonec na poslední placku z listového těsta opět natřeme krém. Měl by krém zbýt i na pomazání dortu kolem obvodu
Dozdobení dortu provedeme podle vlastní fantazie a možností. Nejlepší je dort připravit dopředu a nechat v chladu alespoň dvanáct hodin proležet, pak jsou jednotlivé vrstvy vláčné a vynikne lahodná chuť všech vrstev a krému.