Dort velký jadran recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

30 dkg cukr
40 dkg máslo
10 ks žloutek
1 l mléko
10 ks bílek
1 ks prášek do pečiva
30 dkg cukr moučka
500 g listové těsto
1 ks vanilkový cukr
8 lžic polohrubá mouka
15 dkg mleté ořechy
2 ks vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Z listového těsta vyválíme a pomocí kruhu z dortové formy (nebo jiným způsobem) vytvoříme čtyři kruhové placky. Upečeme je v troubě dozlatova

  2. Dále upečeme tři placky z hnědého těsta. Rovněž použijeme stejně velkou formu, abychom získali placky stejného průměru

  3. Tmavé těsto připravíme takto. Asi 15 dkg mletých ořechů smícháme s 30 dkg cukru, jedním práškem do pečiva a 8 lžícemi polohrubé mouky. K tomu přidáme 10 žloutků a vše promícháme. Ušleháme sníh z deseti bílků a vmícháme jej do těsta

  4. Krém připravíme následovně. Z jednoho litru mléka uvaříme vanilkový pudink, do něj po vychladnutí vmícháme 30 dkg moučkového cukru a 40 dkg másla a jeden vanilkový cukr, ušleháme do jemného krému

  5. Nyní začneme tvořit samotný dort. Nejprve položíme placku listového těsta, potřeme krémem, položíme placku tmavého těsta, potřeme krémem a tak dále, až nakonec na poslední placku z listového těsta opět natřeme krém. Měl by krém zbýt i na pomazání dortu kolem obvodu

  6. Dozdobení dortu provedeme podle vlastní fantazie a možností. Nejlepší je dort připravit dopředu a nechat v chladu alespoň dvanáct hodin proležet, pak jsou jednotlivé vrstvy vláčné a vynikne lahodná chuť všech vrstev a krému.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!