Dušené jehněčí plecko s bylinkami a sumahem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 6 stroužků česnek sůl 2 lžíce máslo 1 špetka majoránka 3 lžíce slunečnicový olej 2-3 lžíce hladká mouka 1 ks větší cibule citronová šťáva 1 kelímek sladká smetana drcený kmín mletý černý pepř 2-3 dl bílé víno (suché) 4 snítky čerstvý rozmarýn 4 snítky čerstvá saturejka 1 ks jehněčí plecko s kostí sumah 2-3 ks cibulka jarní (lahůdková)
Postup Dušené jehněčí plecko s bylinkami a sumahem recept
Postup přípravy receptu
-
Jehněčí plecko s kostí omyjeme, osolíme, opepříme, a okořeníme sumahem a drceným kmínem.
Na oleji zesklovatíme nasekanou cibuli a česnek, přidáme cca 4 snítky čerstvého rozmarýnu a cca 4 snítky čerstvé saturejky, vložíme plecko a z obou stran necháme zatáhnout. Podlijeme bílým vínem a vodou, dusíme pod poklicí cca 1,5 hodiny, až je maso měkké. V půlce dušení maso obrátíme a případně ještě přidáme vodu. Měkké maso vyjmeme a uložíme pod alobal do tepla. Šťávu přecedíme, přidáme sladkou smetanu, na kolečka nasekanou zelenou část jarních - lahůdkových cibulek, a máslem spojeným s hladkou moukou zahustíme a povaříme. Podle chuti osolíme, případně přidáme pár kapek citronové šťávy, můžeme přidat i špetku majoránky.
Maso oddělíme od kosti, naporcujeme a můžeme podávat.
Jako vhodná příloha k dušenému jehněčímu plecku s bylinkami a sumahem jsou kvalitní těstoviny.
Koření Sumah - lidový název: Škumpa koželužská, Sumaq. Je to prášek překrásné temně červené barvy a kyselé chuti. V podstatě to jsou usušené a umleté plodové palice stromu a keře škumpy koželužské, domácí kolem Středomoří a v jihozápadní Asii. U nás některé druhy škump rovněž rostou v parcích, ale jejich plody se nepoužívají. V originálních receptech zakavkazské kuchyně se používá k rožněným masům (šašlik) nebo do jídla (čachonhbili). Kdysi se snad sumah používal u východních národů místo soli.