Dušené jehněčí plecko s bylinkami a sumahem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 stroužků česnek
sůl
2 lžíce máslo
1 špetka majoránka
3 lžíce slunečnicový olej
2-3 lžíce hladká mouka
1 ks větší cibule
citronová šťáva
1 kelímek sladká smetana
drcený kmín
mletý černý pepř
2-3 dl bílé víno (suché)
4 snítky čerstvý rozmarýn
4 snítky čerstvá saturejka
1 ks jehněčí plecko s kostí
sumah
2-3 ks cibulka jarní (lahůdková)

Postup přípravy receptu

  1. Jehněčí plecko s kostí omyjeme, osolíme, opepříme, a okořeníme sumahem a drceným kmínem.

  2. Na oleji zesklovatíme nasekanou cibuli a česnek, přidáme cca 4 snítky čerstvého rozmarýnu a cca 4 snítky čerstvé saturejky, vložíme plecko a z obou stran necháme zatáhnout. Podlijeme bílým vínem a vodou, dusíme pod poklicí cca 1,5 hodiny, až je maso měkké. V půlce dušení maso obrátíme a případně ještě přidáme vodu. Měkké maso vyjmeme a uložíme pod alobal do tepla. Šťávu přecedíme, přidáme sladkou smetanu, na kolečka nasekanou zelenou část jarních - lahůdkových cibulek, a máslem spojeným s hladkou moukou zahustíme a povaříme. Podle chuti osolíme, případně přidáme pár kapek citronové šťávy, můžeme přidat i špetku majoránky.

  3. Maso oddělíme od kosti, naporcujeme a můžeme podávat.

  4. Jako vhodná příloha k dušenému jehněčímu plecku s bylinkami a sumahem jsou kvalitní těstoviny.

  5. Koření Sumah - lidový název: Škumpa koželužská, Sumaq. Je to prášek překrásné temně červené barvy a kyselé chuti. V podstatě to jsou usušené a umleté plodové palice stromu a keře škumpy koželužské, domácí kolem Středomoří a v jihozápadní Asii. U nás některé druhy škump rovněž rostou v parcích, ale jejich plody se nepoužívají. V originálních receptech zakavkazské kuchyně se používá k rožněným masům (šašlik) nebo do jídla (čachonhbili). Kdysi se snad sumah používal u východních národů místo soli.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!