Dvojnásobný opilý Frantík recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 22 dkg cukr 6 ks vejce 22 dkg máslo 3,5 - 4 dl rum rum 2 lžíce kakao 55 dkg cukr moučka 1,5 plátek ztužený tuk 12 dkg hladká mouka 2 ks hořká čokoláda 55 dkg mleté vlašské ořechy 0,5 balíčků kypřící prášek do pečiva
Postup Dvojnásobný opilý Frantík
Postup přípravy receptu
-
Potřebujeme 2 plechy. Jeden klasické velikosti, jeden menší. Oba vyložíme pečícím papírem. Pokud se dá těsto na 1 plech, je moc vysoké a není to ono
Máslo necháme změknout. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Mouku smícháme s práškem do pečiva, kakaem a prosejeme
Máslo utřeme se žloutky a cukrem do hladké máslové pěny. Přidáme připravenou mouku a důkladně promícháme nebo utřeme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který po částech vmícháme do těsta
Na připravené plechy rozdělíme těsto a rovnoměrně ho rozetřeme. Vrstva by neměla být příliš vysoká. Máslové těsto pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Upečený korpus potřeme rumem a necháme vychladnout
Ořechy s cukrem smícháme s rumem a vzniklou nádivku potřeme oba korpusy. Ve vodní lázni si rozehřejeme tuk s čokoládou. Vlažnou čokoládovou polevou potřeme opilého Frantíka a necháme ztuhnout v chladném místě. Opilého Frantíka necháme uležet nejlépe do druhého dne
Opilého Frantíka krájíme nahřátým nožem na obdélníčky 2 x 1 cm. Celý koláč zabalený ve folii mi vydrží i 3 týdny.