Dvojnásobný opilý Frantík recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

22 dkg cukr
6 ks vejce
22 dkg máslo
3,5 - 4 dl rum
rum
2 lžíce kakao
55 dkg cukr moučka
1,5 plátek ztužený tuk
12 dkg hladká mouka
2 ks hořká čokoláda
55 dkg mleté vlašské ořechy
0,5 balíčků kypřící prášek do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Potřebujeme 2 plechy. Jeden klasické velikosti, jeden menší. Oba vyložíme pečícím papírem. Pokud se dá těsto na 1 plech, je moc vysoké a není to ono

  2. Máslo necháme změknout. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Mouku smícháme s práškem do pečiva, kakaem a prosejeme

  3. Máslo utřeme se žloutky a cukrem do hladké máslové pěny. Přidáme připravenou mouku a důkladně promícháme nebo utřeme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který po částech vmícháme do těsta

  4. Na připravené plechy rozdělíme těsto a rovnoměrně ho rozetřeme. Vrstva by neměla být příliš vysoká. Máslové těsto pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Upečený korpus potřeme rumem a necháme vychladnout

  5. Ořechy s cukrem smícháme s rumem a vzniklou nádivku potřeme oba korpusy. Ve vodní lázni si rozehřejeme tuk s čokoládou. Vlažnou čokoládovou polevou potřeme opilého Frantíka a necháme ztuhnout v chladném místě. Opilého Frantíka necháme uležet nejlépe do druhého dne

  6. Opilého Frantíka krájíme nahřátým nožem na obdélníčky 2 x 1 cm. Celý koláč zabalený ve folii mi vydrží i 3 týdny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!