Dýňová povidla recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 35 ks hřebíček 1000 g cukr krupice 3500 g dýně 2 ks celá skořice 1 balíček želírovací cukr 1 balíček konzervační přípravek
Postup Dýňová povidla
Postup přípravy receptu
-
Dýni rozkrojíme na polovinu a vydlabeme. Pak ji nakrájíme na silnější pruhy a oloupeme (3500g čisté váhy). Jednotlivé díly si překrájíme tak, aby se vlezly do mlýnku a pomeleme je. Já používám robota - jako když sekám maso na sekanou
Vzniklou směs vsypeme (vlijeme) do většího hrnce, přidáme hřebíček (podle chuti i celou skořici) a za občasného míchání přivedeme do varu. Pak přidáme cukr a za občasného promíchání vaříme 30 minut. Pak přidáme želírovací cukr, uvedeme do varu a ochutnáme. Pokud se nám zdá málo sladké, přidáme cukr (+500g). Pak přidáme konzervační přípravek (pektogel) a vaříme ještě 5 minut
Horká dýňová povidla plníme do menších nahřátých skleniček. Při plnění se snažíme vybrat hřebíček. Koření můžeme také do povidel přidat v malém plátěném pytlíčku a ušetříme si práci s vybíráním. Skleničky zavíčkujeme, otočíme nahoru dnem a zabalené do deky necháme do druhého dne vystydnout.