Empáda s koriandrovým dresinkem recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- 2 lžičky cukr 4 stroužky česnek 1 lžička sůl 50 g máslo 250 ml mléko 1 ks cibule 20 g droždí 2 ks žloutky 1 ks limetka 1 lžička chilli 0,25 l kuřecí vývar 500 g hladká mouka 2 lžičky dijonská hořčice 10 g nastrouhaný čerstvý zázvor 0,5 lžiček mletý hřebíček 30 g vepřové sádlo 225 ml podzemnicový olej 0,25 kg kuřecí játra čerstvě mletý pepř 4 lžíce čerstvé máslo mořská sůl rostlinný olej na smažení 1 špetka nasekaný koriandr 1 ks malá zelená paprika 0,5 kg libové mleté hovězí maso 0,5 lžic nasekaný tymián 2 lžíce čerstvý posekaný koriandr créme fraîche 0,5 kg libové mleté vepřové maso
Postup Empáda s koriandrovým dresinkem
Postup přípravy receptu
-
Masovou náplň připravíme tak, že spojíme obě mletá masa v míse. Osolíme a ochutíme pepřem, chilli a malým panákem whisky Johnnie Walker a prolisovaným česnekem
Jádra nakrájíme nadrobno a orestujeme na cibulce
V pánvi rozpustíme máslo, přidáme maso a za prohazování ho opečeme ze všech stran (6 - 9 minut). Potom přisypeme drobně nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme sekaný čerstvý koriandr a dál opékáme. Přidáme postupně zelenou papriku a podlijeme kuřecím vývarem. Směs podusíme, přidáme játra, tymián a hřebíček. Náplň oddělíme od zbylé tekutiny a necháme vychladnout
Do mouky na válu rozdrobíme droždí a kousky povoleného másla a sádla, přidáme sůl, vlažné mléko a vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočinout a potom zpracováváme dál
Těsto vyválíme na asi 2 mm silný plát a vykrajujeme z něj kolečka o průměru asi 12 cm. Kolečka ještě trochu rozválíme, abychom jejich velikost upravili pro obsah náplně. Do jejich středu dáváme připravenou náplň. Naplněná kolečka překlopíme napůl, okraje zmáčkneme, zajistíme otisky vidličky a povrch potřeme rozšlehanými žloutky
Připravené plněné pečivo pečeme asi 20 - 25 minut při 200 °C
Na dresink smícháme žloutky, hořčici, cukr, zázvor, šťávu z limetky a za stálého šlehaní přikapáváme olej. Nakonec zapracujeme créme fraîche
Empáda s koriandrovým dresinkem podáváme jako vynikající chuťovku při různých příležitostech.