Francouzská roláda z kuřete recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 100 g máslo 200 g rajčata 2 kg kuře 200 g žampiony 4 lžíce plnotučná hořčice 1 hlávka ledový salát 200 g tvrdý sýr 200 g krůtí šunka čerstvě mletý černý pepř
Postup Francouzská roláda z kuřete
Postup přípravy receptu
-
Kuře vykostíme ostrým nožem, stehenní a křídelní kosti vybereme a postupujeme od předu od prsní kosti hrudním košem tak, abychom nepřeřezali kůži, dostaneme poté souvislý pás masa i s kůží, který rozprostřeme na podnos. Maso na prsou nařežeme horizontálně a položíme ho na místa, kde je masa jen málo nebo tam, kde je pouze kůže
Sýr v celku pokrájíme na tenké pásky, což vůbec nevadí, neboť při pečení se pásky sýra roztečou a spojí do jednolitého plátu. Pohodlnější je mít plátkový sýr. Čerstvé žampiony neloupeme, jen očistíme vlhkým hadříčkem a pokrájíme na plátky. Rajčata omyjeme a pokrájíme na plátky. Od hlávky salátu oddělíme listy, omyjeme a necháme odkapat od vody
Místo provázku použijeme pečící papír, na který rozložíme plátky másla. Plát z kuřecího masa z obou stran osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, potom ho položíme na plátky másla na pečícím papíru
Kuřecí maso potřeme hořčicí a na potřené maso položíme salátové listy. Na salátové listy položíme plátky rajčat v jedné vrstvě. Na plátky rajčat poklademe plátky žampionů a každou zeleninu ještě jemně osolíme a okořeníme černým pepřem. Na žampiony rozložíme pásky sýra. Vrstvu sýra pokryjeme plátky krůtí šunky, čímž i ukončíme vrstvení surovin a na vrch ještě dáme plátky másla
Po délce celé srolujeme pomocí pečícího papíru do rolády a oba konce pevně utáhneme jako na salonce. Zabalenou roládu vložíme do pekáče a trochu podlijeme studenou vodou
Roládu pečeme 2 hodiny v troubě na 170 °C. Asi 20 minut před koncem pečení roládu vybereme z trouby, nahoře přeřežeme pečící papír, dokola ho uvolníme od rolády. Vrátíme pekáč do trouby, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme ještě 20 minut, aby se kůžička upekla krásně do křupava. Po chvíli odpočinku roládu pokrájíme na 2 cm silné pláty
Francouzskou roládu z kuřete podáváme s dušenou rýží. Výhodou této rolády je úžasná šťavnatost, výborná chuť a jednoduchost přípravy. Kostru z vykostěného kuřete s odřezky použijeme na výborný kuřecí vývar. Roláda chutná za tepla i za studena. Za celkem přiměřenou cenu zasytíme více lidí a můžeme podávat jako sváteční hlavní chod i s polévkou
Na vykostění doporučuji koupit kuře o celkové váze aspoň 1,8 kg a více. Hlavním předpokladem lehkého vykostění kuřete je především velmi ostrý nůž. Na YouTube najdeme mnoho názorných videí na vykostění kuřete, netřeba se toho vůbec bát.