Francouzská roláda z kuřete recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
100 g máslo
200 g rajčata
2 kg kuře
200 g žampiony
4 lžíce plnotučná hořčice
1 hlávka ledový salát
200 g tvrdý sýr
200 g krůtí šunka
čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Kuře vykostíme ostrým nožem, stehenní a křídelní kosti vybereme a postupujeme od předu od prsní kosti hrudním košem tak, abychom nepřeřezali kůži, dostaneme poté souvislý pás masa i s kůží, který rozprostřeme na podnos. Maso na prsou nařežeme horizontálně a položíme ho na místa, kde je masa jen málo nebo tam, kde je pouze kůže

  2. Sýr v celku pokrájíme na tenké pásky, což vůbec nevadí, neboť při pečení se pásky sýra roztečou a spojí do jednolitého plátu. Pohodlnější je mít plátkový sýr. Čerstvé žampiony neloupeme, jen očistíme vlhkým hadříčkem a pokrájíme na plátky. Rajčata omyjeme a pokrájíme na plátky. Od hlávky salátu oddělíme listy, omyjeme a necháme odkapat od vody

  3. Místo provázku použijeme pečící papír, na který rozložíme plátky másla. Plát z kuřecího masa z obou stran osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, potom ho položíme na plátky másla na pečícím papíru

  4. Kuřecí maso potřeme hořčicí a na potřené maso položíme salátové listy. Na salátové listy položíme plátky rajčat v jedné vrstvě. Na plátky rajčat poklademe plátky žampionů a každou zeleninu ještě jemně osolíme a okořeníme černým pepřem. Na žampiony rozložíme pásky sýra. Vrstvu sýra pokryjeme plátky krůtí šunky, čímž i ukončíme vrstvení surovin a na vrch ještě dáme plátky másla

  5. Po délce celé srolujeme pomocí pečícího papíru do rolády a oba konce pevně utáhneme jako na salonce. Zabalenou roládu vložíme do pekáče a trochu podlijeme studenou vodou

  6. Roládu pečeme 2 hodiny v troubě na 170 °C. Asi 20 minut před koncem pečení roládu vybereme z trouby, nahoře přeřežeme pečící papír, dokola ho uvolníme od rolády. Vrátíme pekáč do trouby, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme ještě 20 minut, aby se kůžička upekla krásně do křupava. Po chvíli odpočinku roládu pokrájíme na 2 cm silné pláty

  7. Francouzskou roládu z kuřete podáváme s dušenou rýží. Výhodou této rolády je úžasná šťavnatost, výborná chuť a jednoduchost přípravy. Kostru z vykostěného kuřete s odřezky použijeme na výborný kuřecí vývar. Roláda chutná za tepla i za studena. Za celkem přiměřenou cenu zasytíme více lidí a můžeme podávat jako sváteční hlavní chod i s polévkou

  8. Na vykostění doporučuji koupit kuře o celkové váze aspoň 1,8 kg a více. Hlavním předpokladem lehkého vykostění kuřete je především velmi ostrý nůž. Na YouTube najdeme mnoho názorných videí na vykostění kuřete, netřeba se toho vůbec bát.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!