Pečená francouzská mini kuřátka recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek olej sůl vývar 4 lžíce máslo 80 g anglická slanina 1/4 lžičky sušený tymián 1 lžíce čerstvá petrželka mletý černý pepř 50 ml bílé sladké víno 1 svazek jarní cibulka s natí 1 lžička citronová štáva 2 ks mini kuře Coquelete á 500g
Postup Pečená francouzská mini kuřátka
Postup přípravy receptu
-
Před vlastním pečením kuřat je nejdříve opracujeme následujícím způsobem. Francouzská kuřátka očistíme a zbavíme posledních článků křídel a pomocí dlouhého nože, který vložíme do dutiny břišní, odřízneme z obou stran páteř kuřete. Na hrudníku v horní části odstraníme kůstku ve tvaru "V" a tím můžeme celé kuřátko rozložit na plocho. Pomocí jehel křídla připevníme k hrudníku a stehýnka upevníme do otvoru kůže, který vytvoříme v dolní části hrudníku. Kuřata ze všech stran osolíme a opepříme
Takto připravená kuřata a odřezky opečeme na oleji kůží dolů dozlatova a přendáme do pekáče (kůží nahoru). Na výpeku pak necháme zesklovatět slaninu, přidáme máslo, na plátky nakrájený česnek a tymián. Jakmile se směs rozvoní, vše nalijeme na kuřata, která obložíme očištěnou jarní cibulí, podlijeme vínem a vývarem a pečeme zakryté v předehřáté troubě při 180 °C doměkka
Během pečení kuřátka přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem. Asi 10 minut před koncem pečení, kuřata odkryjeme, do vypečené šťávy vmícháme jemně nasekanou petrželku a citronovou šťávu a při teplotě 200 °C dopečeme dozlatova
Pečená francouzská kuřátka rozdělíme na porce, obložíme jarní cibulkou, přelijeme vypečenou šťávou a podáváme jako hlavní chod s bramborem.