Jablková žemlovka recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 150 g máslo 450 g mléko 30 g rozinky 750 g jablka 2 špetky skořice mletá 600 g vánočka 1 balíček vanilkový cukr 0.5 lžiček citronová kůra 2 ks vajička
Postup Jablková žemlovka
Postup přípravy receptu
-
Žemli nakrájíme na tenčí plátky zvlhčíme mírně osolenou směsí vajec a citronové kůry a vanilkového cukru rozšlehaných v mléce
Opláchnutá jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenčí plátky
Vhodný pekáč vymastíme jednou třetinou dávky másla, na dno rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na žemle navrstvíme polovinu dávky jablek, posypeme je přebranými opláchnutými a spařenými rozinkami a promíchaného se skořicí. Na ochucená jablka narovnáme další třetinu žemlí a na žemle zbylou polovinu jablek s skořicí a rozinkami. Vrchní vrstvu tvoří poslední třetina žemlí
Žemlovku pokapeme zbylou dávkou másla nakrájíme na plátky a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova
Před podáváním žemlovku přelijeme medem a posypeme nastrouhanými vlašskými ořechy.