Novoroční jablková židovská chala recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

olej
1,25 lžička sůl
2 ks vejce
1 hrnek voda
0,33 hrnků cukr krupice
cukr krupice
mletá skořice
1 kapka sezamový olej
0,33 hrnků řepkový olej
2,25 lžičky sušené droždí
0,25 hrnků hladká mouka na podsypání
1 ks jablko granny smith
3,75 hrnky hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy robota rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme ho cukrem krystal, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek. Některé další suroviny odměřujeme hrnkem přibližně o objemu 250 ml

  2. Vykynutý kvásek rozšleháme s celými vejci, cukrem, řepkovým a sezamovým olejem, který dodá koláči skrytou lahodnou chuť, přisypeme prosátou hladkou mouku, přidáme sůl a vymísíme v robotu hladké pružné měkčí těsto, které trošku lepí

  3. Těsto vybereme, mísu potřeme tenkou vrstvou oleje, vrátíme těsto do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Vykynuté těsto srazíme několikrát pěstí dolů, aby se uvolnily vzduchové bubliny, přikryjeme jistou utěrkou a znovu ho necháme v teple vykynout - o něco více než 1 hodinu

  4. Když těsto kyne, omyjeme velké jablko granny smith, zbavíme stopky a jádřince, neloupeme a pokrájíme na tenké měsíčky. Vykynuté těsto dáme na jemně pomoučněnou desku a vyválíme ho do obdélníku o tloušťce asi 0,5 cm

  5. Na spodek těsta od delší strany vynecháme volný pás těsta o výšce asi 5 cm. Nad volným okrajem těsta rozložíme vedle sebe tenké plátky jablek, okořeníme mletou skořicí, posypeme cukrem a volný okraj těsta přehneme přes vrstvu jablek, jemně stlačíme dlaněmi k podložce

  6. Nad přehnutým těstem opět rozložíme plátky jablek, okořeníme skořicí a posypeme cukrem. Znovu přes jablka přehneme pás těsta, který už je naplněný jablky, jemně stlačíme dlaněmi přeložené vrstvy k podložce, tento celý postup ještě jednou zopakujeme (celkem 3x)

  7. Naplněné těsto ostrým nožem rozdělíme na 8 přibližně stejných častí. Menší a nižší bábovkovou formu jemně vymažeme olejem, vložíme do něj na řezu rozevřené díly těsně vedle sebe a mezi ně ještě vložíme po jednom plátku jablka, vznikne tvar rozevírajícího se květu. Každý cíp potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme ještě mletou skořicí a cukrem

  8. Koláč necháme dalších 15 minut kynout. Troubu rozehřejeme na 170 °C, na spodek trouby dáme hrneček s vroucí vodou, vložíme koláč na střední rošt a při této teplotě pečeme 30 - 35 minut do pěkné zlato-hnědé barvy, dokud cukr na povrchu nezkaramelizuje. Upečený koláč vybereme a necháme chvilku odpočinout v bábovkové formě. Ještě horkou novoroční jablkovou židovskou chalu z formy vybereme a necháme vychladnout na mřížce

  9. Novoroční jablkovou židovskou chalu pokrájíme na porce a podáváme. Chala je vhodná k dobré černé kávě a horkému čaji. Během pečení se celá kuchyně nádherně a svátečně rozvoní po skořici, karamelu a po pečených jablkách

  10. Jablko spolu s medem tradičně patří k židovskému Novému roku a symbolizují dobrý (sladký) Nový rok a patří sem i pečení kulaté sváteční chaly (pečiva) na sladko. Na Rosh hashanah - židovský Nový rok platí pravidla jako na Shabbat. Tento rok slaví Židé Nový rok 5777 podle hebrejského kalendáře a začíná po západu slunce s východem první hvězdy už předvečer 2. října a končí 4. října po setmění

  11. Tato sváteční novoroční chala v tvaru rozevírajícího se květu má úžasnou lahodnou chuť a fantastické, nadýchané, lehoučké a jemné těsto. Při konzumaci můžeme chalu ještě namáčet v medu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!