Výborná novoroční vánočka recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 špetky sůl
1 ks vejce
140 g máslo
300 ml mléko
1 balíček rozinky
100 g mandle
1 kostka droždí
5 ks žloutky
140 g cukr krupice
100 g ořechy
1 lžička citronová kůra
700 g polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si vlažné mléko a droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy poté nasypeme mouku, cukr, sůl, citronovou kůru a všechno dobře promícháme. Potom přilijeme vlažné mléko, přidáme vaječné žloutky, mírně rozpuštěné máslo, nakonec kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny kynout na teplém místě a přikryté čistou utěrkou. Do těsta pak opatrně přimícháme ořechy a rozinky a necháme ještě deset minut kynout

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny, každou polovinu ještě rozdělíme na devět menších dílků, ze kterých vyválíme dlouhé válečky. Nejsilnější čtyři válečky spleteme na základ, z dalších tří pak upleteme klasický copánek a dva nejtenčí srolujeme. Na vymazaný plech položíme spletené copy a necháme dále vykynout asi tak po dobu půl hodiny

  3. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Začátečníci mohou vánočku upevnit špejlemi, aby se nerozjela. Pečeme asi čtyřicet minut dozlatova, při 160 °C

  4. Z daného množství těsta je možné uplést dvě novoroční vánočky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!