Výborná novoroční vánočka recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 špetky sůl 1 ks vejce 140 g máslo 300 ml mléko 1 balíček rozinky 100 g mandle 1 kostka droždí 5 ks žloutky 140 g cukr krupice 100 g ořechy 1 lžička citronová kůra 700 g polohrubá mouka
Postup Výborná novoroční vánočka
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si vlažné mléko a droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy poté nasypeme mouku, cukr, sůl, citronovou kůru a všechno dobře promícháme. Potom přilijeme vlažné mléko, přidáme vaječné žloutky, mírně rozpuštěné máslo, nakonec kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny kynout na teplém místě a přikryté čistou utěrkou. Do těsta pak opatrně přimícháme ořechy a rozinky a necháme ještě deset minut kynout
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny, každou polovinu ještě rozdělíme na devět menších dílků, ze kterých vyválíme dlouhé válečky. Nejsilnější čtyři válečky spleteme na základ, z dalších tří pak upleteme klasický copánek a dva nejtenčí srolujeme. Na vymazaný plech položíme spletené copy a necháme dále vykynout asi tak po dobu půl hodiny
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Začátečníci mohou vánočku upevnit špejlemi, aby se nerozjela. Pečeme asi čtyřicet minut dozlatova, při 160 °C
Z daného množství těsta je možné uplést dvě novoroční vánočky.