Gnocchi s pestem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

8 stroužků česnek
sůl
1 - 2 lžíce máslo
1 - 2 lžíce cukr moučka
130 g pesto
1 - 2 lžíce hladká mouka
250 - 300 g anglická slanina
1 kelímek sladká smetana
1 ks střední pórek
80 - 100 g kešu ořechy
0,5 lžiček celý kmín
1 sklenice sterilované zelí
500 g gnocchi

Postup přípravy receptu

  1. Sterilované zelí do půlky slijeme z nálevu. Zbytek dáme do hrnce, přidáme trošku celého kmínu, trochu soli a cca 1 - 2 lžíce moučkového cukru, aby zelí nebylo kyselé. Zelí dusíme pod pokličkou, případně maličko podlijeme vodou, pokud se zbytek nálevu vypaří příliš rychle. Dusíme asi 20 minut nebo dokud zelí nezměkne

  2. Mezitím si připravíme ořechy do pesta. Správně by měly být použity piniové ořechy, ale já používám kešu ořechy. Jsou levnější a chutnají také dobře. Kešu oříšky rozdělíme na poloviny a nasekáme je přibližně na čtvrtinky. Poté na suché pánvi, bez jakéhokoliv omastku, opražíme do lehkého zhnědnutí. Ne spálení, na to opatrně. Doporučuji na mírném plameni. Opražené oříšky si přesypeme mimo do misky

  3. Poté, co stále dusíme zelí, které občas promícháváme, případně ještě ocukrujeme nebo doladíme chuť podle vlastních představ, si připravíme vodu na uvaření gnocchi, kterou osolíme. Gnocchi připravíme podle návodu, což je - vložit je do vařící vody a vařit, dokud nevyplavou

  4. Než nám začne vařit voda na gnocchi, tak si nakrájíme anglickou slaninu na nudličky. Na pánvi si rozehřejeme olej a nudličky slaniny osmažíme do lehkého zhnědnutí. V mezidobí dáme gnocchi vařit

  5. Když se nám gnocchi uvařily, tak je slijeme, vrátíme do prázdného hrnce a přidáme k ním osmaženou slaninu. Olej můžeme slít, ale pokud ho není moc, přidáme i s olejem, aby se gnocchi neslepily. Pokud již máme uvařené i zelí, tak ho přidáme také. Vše (gnocchi, zelí, slanina) promícháme. K tomu rozmačkáme 3 - 4 stroužky česneku, zamícháme a přikryjeme hrnec pokličkou

  6. Pesto ze skleničky si dáme do menšího hrnce a vaříme. Pesto se dá podomácku připravit nebo koupit ve skleničce ve větších obchodech. Přidáme opražené oříšky a 3 - 4 rozmačkané stroužky česneku. Krátce povaříme. Přidáme smetanu. Až začne vařit, zasypeme hladkou moukou. Pokud bude pesto příliš husté, zředíme jej trochou vody. Mouku zakvrdláme a vaříme minimálně 10 minut. Často mícháme, aby se mouka se smetanou nepřichytila ke dnu hrnce

  7. Mezitím si na pánvi rozehřejeme trochu másla. Pórek důkladně umyjeme, hlavně 2 - 3 vrchní vrstvy, kde je často hlína. Pórek podélně rozpůlíme a půlky krájíme napříč na nudličky (malé půlměsíčky). Pórek pomalu a zlehka smažíme na máslíčku do lehkého zpěnění. V případě velkého množství tuku, máslo slejeme

  8. Namíchané gnocchi dáme na talíř, na ně dáme 2 - 3 lžíce pesta a 1 - 2 lžíce pórku. Gnocchi s pestem ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!