Mrkvové muffiny s medem a ořechy recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
4 ks vejce
150 g máslo
1/2 ks citron
300 g mrkev
1/2 balení prášek do pečiva
150 g med
1 lžička mletá skořice
180 g polohrubá mouka
100 g vlašské ořechy
1/2 lžičky mletý zázvor
100 g třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si na jemném struhadle nastrouháme očištěnou mrkev. Nastrouhanou mrkev orestujeme 3 minuty na másle a odstavíme. Do orestované mrkve vmícháme skořici, zázvor a necháme vychladnout

  2. Mezitím si rozdělíme žloutky a bílky do dvou misek. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme do sněhu. Poté vyšleháme žloutky s cukrem, zašleháme i rozpuštěný med a rozpuštěné máslo či olej

  3. Do vyšlehané žloutkové směsi přidáme šťávu a kůru z citronu, mleté ořechy a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vmícháme i vychladlou mrkvovou směs

  4. Nakonec jemně vmícháme do směsi i vyšlehaný sníh

  5. Těstem plníme důlky v plechu na muffiny vystlané papírovými košíčky, a to zhruba centimetr pod okraj

  6. Muffiny pečeme na 175 °C cca 15 minut. Propečenost otestujeme špejlí. Vychladlé muffiny můžeme i ozdobit jednoduchým lehkým krémem, který vytvoříme vyšleháním smetany ke šlehání s mascarpone a lžící cukru moučka.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!