Gratinovaná rajčata recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce olej
4 ks rajče
3 ks šalotka
130 g anglická slanina
150 g gruyére
na ozdobu
2 lžíce bazalka

Postup přípravy receptu

  1. Velká rajčata omyjeme a osušíme. Troubu nebo gril rozehřejeme na nejvyšší teplotu.

  2. Připraveným rajčatům odkrojíme vršek se stopkou. Dužinu vybereme lžičkou a pokud ji chceme použít do nádivky, nakrájíme ji spolu s odříznutými vršky. Slaninu nakrájíme na kostky. Gruyére nakrájíme na kostky. Šalotky oloupeme a nasekáme na tenká kolečka.

  3. Rozehřejeme si pánev, rozehřejeme olej, vsypeme slaninu a restujeme ji, až je téměř křupavá. Slaninu vsypeme do misky. Na pánev vsypeme cibuli s rajčatovou dužinou a podusíme ji doměkka. Rajčatovou směs přidáme do misky se slaninou, osolíme, opepříme a promícháme. Pak směsí vrchovatě naplníme rajčata. Naplněná rajčata vložíme do trouby nebo pod gril a zapékáme 5 - 7 minut, až se sýr roztaví.

  4. Gratinovaná rajčata posypeme sekanou bazalkou a ihned podáváme. Gratinovaná rajčata můžeme podávat jako hlavní chod nebo jako chuťovku pro návštěvu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!