Gratinované brambory recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
50 g máslo
500 g brambory
125 ml mléko
100 g ementál
muškátový oříšek
100 ml smetana ke šlehání
mletý černý pepř
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Mléko smícháme se smetanou. Sýr nastrouháme.

  2. Brambory omyjeme, oloupeme a brambory nakrájíme na tenké plátky. Pokud je chceme mít opravdu tip top, nakrouháme je na strouhadle. Troubu rozehřejeme na 180 °C.

  3. Zapékací misku (gratinku) vymažeme máslem. Plátky brambor do ní narovnáme do vrstev, přičemž každou vrstvu osolíme, opepříme a nastrouháme na ni trochu muškátového oříšku. Když máme navrstveno, nalijeme do mísy po stranách mléko se smetanou, vše posypeme sýrem a obložíme vločkami másla. Brambory pečeme přibližně 50 minut nebo až jsou měkké a opečené.

  4. Přílohu podáváme k pečené drůbeži nebo přírodním plátkům masa.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!