Honzovy buchty do uzlíčku recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 2 lžíce rum 1 ks žloutek 2 - 3 dl mléko 1 ks vanilka 30 g droždí 50 g cukr krupice cukr moučka cukr moučka 500 g hladká mouka 1 ks citronová kůra 2 lžíce horká voda švestková povidla 60 g máslo se sádlem 60 g máslo se sádlem do pekáče
Postup Honzovy buchty do uzlíčku
Postup přípravy receptu
-
Rozdrobené droždí zalijeme asi 100 ml mléka, přidáme lžičku cukru a promícháme. Počkáme, až se objeví bubliny
Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, zbytek cukru, žloutek, vychladlé máslo se sádlem a vzešlé droždí. Postupně přidáváme zbylé mléko a vypracujeme měkké těsto. Poprášíme moukou a necháme hodinu kynout do dvojnásobných rozměrů
Z těsta vytvarujeme buchty, které naplníme povidly. V pekáči pak rozehřejeme máslo se sádlem, buchty v něm ze všech stran smočíme a vyskládáme spojem dolů do řad
Troubu předehřejeme na 180 - 200 °C. Honzovy buchty necháme v pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a potom je dáme do trouby. Po 10 minutách trochu snížíme teplotu a buchty 10 - 15 minut dopékáme. Ještě horké buchty pokropíme rumem smíchaným s cukrem a dvěma lžícemi horké vody
Honzovy buchty do uzlíčku po vychladnutí pocukrujeme a můžeme podávat k snídaní nebo svačině.