Houbová kulajda se smetanou recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

cukr
sůl
3 lžíce máslo
2 - 3 lžíce ocet
4 ks brambory
1 svazek kopr
200 g houby
1 l kuřecí vývar
mletý pepř
3 lžíce hladká mouka
1 kelímek smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Máslo necháme v hrnci rozpustit, přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme jíšku. K jíšce přilijeme připravený kuřecí vývar a dobře rozmícháme

  2. Houby očistíme a nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Houby krátce orestujeme na rozehřátém másle

  3. Do připraveného vývaru s jíškou vsypeme brambory a orestované houby

  4. Osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut, dokud nejsou brambory i houby měkké

  5. Do kulajdy přidáme smetanu, ocet a podle chuti i trošku cukru

  6. Kulajdu dobře promícháme a znovu přivedeme k varu. Krátce povaříme a máme hotovo. Nakonec vmícháme nasekaný kopr

  7. Připravíme si ztracené vejce, počítáme 1 vejce na osobu

  8. Houbovou kulajdu se smetanou podáváme se ztraceným vejcem a snítkou kopru na ozdobu

  9. a pepř podle chuti. Přidáme i kousek másla na orestování hub.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!