Smetanová houbová omáčka recept
Apetit Recepty omáčkySuroviny na recept
- sůl 3 lžíce máslo 3 lžíce hladká mouka 100 ml zakysaná smetana mletý bílý pepř 100 ml smetana ke šlehání 5 lžic olej na smažení vinný ocet mletý kmín 900 ml houbový bujon 300 - 400 g čerstvé hříbky
Postup Smetanová houbová omáčka
Postup přípravy receptu
-
Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Menší houby pouze rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Pokud použijeme sušené houby, namočíme je předem do vody nebo mléka, aby změkly
V kastrolu necháme rozehřát máslo. Přidáme mouku a necháme vysmažit zlatavou jíšku. Přilijeme houbový vývar z kostky a necháme základ omáčky provařit, aby se rozvařily možné hrudky
Zatím si rozehřejeme olej. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Na rozehřátém oleji ji osmažíme dozlatova. Přidáme houby a směs okořeníme pepřem a kmínem. Houby necháme jen lehce podusit
Dušené houby vsypeme do základu omáčky a necháme vše povařit, aby omáčka získala ten správný houbový šmrnc. Omáčku zjemníme oběma druhy smetany a podle chuti osolíme a okyselíme octem
Houbovou smetanovou omáčku podáváme s dušeným masem a houskovým knedlíkem
Foto: Shutterstock.com