Zelná smetanová polévka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 - 3 stroužky česnek 1 lžíce petrželka 1 lžíce majoránka 2 - 3 ks bobkový list 2 kelímky zakysaná smetana 1 kelímek smetana ke šlehání mletý kmín 1 lžička mletá sladká paprika mletý barevný pepř 1 - 2 balíčky kysané zelí hotová jíška 2,5 l vývar z uzených kostí polévkové koření nebo sůl
Postup Zelná smetanová polévka
Postup přípravy receptu
-
Z uzených kostí, které uvaříme doměkka, slijeme vývar a necháme si ho stranou. Kosti obereme
Kysané zelí necháme okapat a pokrájíme. Zelí dáme do velkého hrnce, zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, petrželku, kmín a mletou sladkou papriku. Polévku vaříme, až je zelí měkké. Pak vlijeme zakysanou smetanu i smetanu ke šlehání a provaříme. Nakonec ochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem, ještě znovu krátce provaříme. Podle chuti můžeme dosolit, přidat polévkové koření apod. Potřebujeme-li nutně v polévce maso, vložíme do ní to obrané z kostí. Ale je dobrá i samotná jen se zelím
Zelnou smetanovou polévku podáváme nejlépe až na druhý den, lepší je proleželá.