Zelná smetanová polévka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

2 - 3 stroužky česnek
1 lžíce petrželka
1 lžíce majoránka
2 - 3 ks bobkový list
2 kelímky zakysaná smetana
1 kelímek smetana ke šlehání
mletý kmín
1 lžička mletá sladká paprika
mletý barevný pepř
1 - 2 balíčky kysané zelí
hotová jíška
2,5 l vývar z uzených kostí
polévkové koření nebo sůl

Postup přípravy receptu

  1. Z uzených kostí, které uvaříme doměkka, slijeme vývar a necháme si ho stranou. Kosti obereme

  2. Kysané zelí necháme okapat a pokrájíme. Zelí dáme do velkého hrnce, zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, petrželku, kmín a mletou sladkou papriku. Polévku vaříme, až je zelí měkké. Pak vlijeme zakysanou smetanu i smetanu ke šlehání a provaříme. Nakonec ochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem, ještě znovu krátce provaříme. Podle chuti můžeme dosolit, přidat polévkové koření apod. Potřebujeme-li nutně v polévce maso, vložíme do ní to obrané z kostí. Ale je dobrá i samotná jen se zelím

  3. Zelnou smetanovou polévku podáváme nejlépe až na druhý den, lepší je proleželá.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!