Telecí řízek s pošírovaným chřestem a citronovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 ks vejce 5 g máslo 50 g strouhanka 1 ks citrón 15 g hladká mouka 180 ml smetana ke šlehání 150 g přepuštěné máslo 150 g telecí kýta 2 ks bílý chřest 2 ks zelený chřest
Postup Telecí řízek s pošírovaným chřestem a citronovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Potřebujeme 2 ks zeleného chřestu, ze kterých odkrojíme dřevnatý konec a dáme pomalu táhnout do osolené vroucí vody s bílým chřestem, který se musí oloupat od tvrdé slupky a odříznout od dřevnatého a hořkého konce. Táhneme asi 5 - 6 minut. Uvařený bílý chřest dáme zchladit do ledové vody
Z telecí kýty si odkrojíme plátek, který naklepeme a obalíme v hladké mouce, v osoleném rozšlehaném vajíčku s troškou smetany ke šlehání a nakonec ve strouhance. Obalený řízek pomalu smažíme v přepuštěném másle
Přepuštěné máslo si uděláme tak, že si obyčejné máslo rozpustíme a sbíráme z něj syrovátku, čímž získáme jen čistý tuk, který se při smažení nepřipaluje
Z omytého citrónu nastrouháme kůru a společně ji spolu s vymačkanou šťávou dáme svařit se smetanou ke šlehání. Omáčku zredukujeme na poloviční množství. Omáčku dáme do šlehačkové láhve
Chřest nakrájíme na 2 cm dlouhé špalíky a dáme na talíř. Pokapeme rozpuštěným máslem, přidáme osmažený řízek a chřest zastříkneme našlehanou citrónovou omáčkou
Telecí řízek s pošírovaným chřestem a citronovou omáčkou ihned podáváme.