Telecí řízek s pošírovaným chřestem a citronovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 ks vejce
5 g máslo
50 g strouhanka
1 ks citrón
15 g hladká mouka
180 ml smetana ke šlehání
150 g přepuštěné máslo
150 g telecí kýta
2 ks bílý chřest
2 ks zelený chřest

Postup přípravy receptu

  1. Potřebujeme 2 ks zeleného chřestu, ze kterých odkrojíme dřevnatý konec a dáme pomalu táhnout do osolené vroucí vody s bílým chřestem, který se musí oloupat od tvrdé slupky a odříznout od dřevnatého a hořkého konce. Táhneme asi 5 - 6 minut. Uvařený bílý chřest dáme zchladit do ledové vody

  2. Z telecí kýty si odkrojíme plátek, který naklepeme a obalíme v hladké mouce, v osoleném rozšlehaném vajíčku s troškou smetany ke šlehání a nakonec ve strouhance. Obalený řízek pomalu smažíme v přepuštěném másle

  3. Přepuštěné máslo si uděláme tak, že si obyčejné máslo rozpustíme a sbíráme z něj syrovátku, čímž získáme jen čistý tuk, který se při smažení nepřipaluje

  4. Z omytého citrónu nastrouháme kůru a společně ji spolu s vymačkanou šťávou dáme svařit se smetanou ke šlehání. Omáčku zredukujeme na poloviční množství. Omáčku dáme do šlehačkové láhve

  5. Chřest nakrájíme na 2 cm dlouhé špalíky a dáme na talíř. Pokapeme rozpuštěným máslem, přidáme osmažený řízek a chřest zastříkneme našlehanou citrónovou omáčkou

  6. Telecí řízek s pošírovaným chřestem a citronovou omáčkou ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!