Wiener Schnitzel - telecí řízek v trojobalu recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 4 ks vejce 100 g strouhanka citron 100 g hladká mouka petrželová nať mletý černý pepř 100 g čerstvé máslo 500 g domácí vepřové sádlo 4 plátky čerstvé studené máslo 100 ml sladká smetana 33% 1 kg telecí stehno bez kosti
Postup Wiener Schnitzel - telecí řízek v trojobalu
Postup přípravy receptu
-
Telecí stehno odblaníme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na řízky ve tvaru otevřeného motýla o váze 250 g. Okraje řízků nařežeme vícekrát po obvodě, aby se při smažení nekroutily, potom je naklepeme z obou stran mezi 2 fresh foliemi na tenko, nejvíce na tloušťku 2 - 3 mm. Řízky zlehka osolíme, eventuálně okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme chvíli odpočinout
Každý řízek obalíme v hladké mouce, potom ve vejcích rozšlehaných se solí a sladkou smetanou a nakonec v jemné strouhance, kterou rukama trošku vtlačíme do řízků, protože obal se při smažení pěkně nafoukne a udělají se v něm bubliny
V pánvi rozehřejeme na středním plameni sádlo s máslem. Když je tuk dostatečně rozpálený, vložíme jeden telecí řízek a smažíme do červena z jedné strany asi 3 - 4 minuty, přičemž řízek pomocí lžíce opakovaně přeléváme horkým tukem. Potom řízek obrátíme a smažíme z druhé strany stejným způsobem. Řízek se nesmí spálit, správně usmažený řízek se pozná podle toho, že se obal krásně nafoukne a má bubliny
Původně se Wiener Schnitzel o váze 250 gramů vyklepával na tenko jen asi 1 - 2 mm a smažil se na dvou pánvích na dvakrát. Nejprve ve velmi rozpáleném oleji jen několik sekund a potom v druhé pánvi při střední teplotě oleje se ještě smažil z každé strany několik minut
Smažené telecí řízky dáme odsát od přebytečného tuku na kuchyňskou papírovou utěrku. Horký řízek obložíme plátkem čerstvého másla, kolečkem citronu a větvičkou petrželové natě. Jedna porce váži až 250 gramů a pokrývá celý talíř. Ve Vídni se telecí řízek nejčastěji podává jen se zelným hlávkovým salátem, nebo s bramborovým salátem bez majonézy. Dalším oblíbeným salátem k řízku je okurkový salát. Vhodnou přílohou bývá i dušená rýže.