Medový krémeš s krémem z krupicové kaše recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 5 lžic rum 500 ml mléko 150 g cukr moučka 6 lžic cukr krystal 4 lžíce studená voda 5 lžic meruňková marmeláda 125 g čerstvé máslo 50 g čerstvé máslo 4 lžíce dětská krupice 2 lžíce tekutý med 5 lžic studené mléko 1 lžička soda bikarbona 2 lžíce holandské kakao 2 lžíce holandské kakao 100 g ztužený tuk 100% 450 g hladká mouka extra speciál 00
Postup Medový krémeš s krémem z krupicové kaše
Postup přípravy receptu
-
Máslo promícháme s mlékem a vejcem dohladka, přidáme med a postupně přidáváme mouku smíchanou s cukrem a sodou bicarbona a důkladně zpracujeme na těsto
Připravené těsto rozdělíme na tři části, vyválíme na obdélníky o velikosti 20 x 30 cm a postupně upečeme každý plát do růžové barvy na plechu vymazaném máslem a vysypaném moukou v troubě vyhřáté na 180 °C (asi 15 minut)a necháme vychladnout
Do hrnce vlijeme studené mléko a ohřejeme. Do rozehřátého mléka vsypeme krupici, přidáme máslo, uvaříme na hustý krém a necháme vychladnout. Krém rozdělíme na dvě části, do jedné poloviny zamícháme kakao a do druhé světlé poloviny vmícháme rum
Spodní plát těsta potřeme marmeládou, na kterou navrstvíme světlý rumový krém, přikryjeme středním plátem upečeného těsta, potřeme znovu marmeládou, navrstvíme kakaový krém, přikryjeme vrchním plátem těsta a polijeme čokoládovou polevou. Po ztuhnutí polevy vložíme krémeš do chladničky na 24 hodin, aby těsto nasáklo krémem. Nakonec krémeš nakrájíme ostrým nožem na úhledné kostky
Při přípravě polevy pracujeme s vodní lázní, voda se nemá vařit, má být jen horká. Nejprve rozpustíme tuk, potom přidáme vodu, cukr (zarovnané lžíce), kakao (plné lžíce) a vymícháme dohladka. Poleva zároveň trochu zhoustne. Toto množství je na celý plech s moučníkem. Na dort je třeba množství snížit na polovinu
Poleva je krásně lesklá, tmavá a při krájení nepraská. Po ztuhnutí krájíme nožem namočeným v horké vodě. Poleva je dobrá na polévání řezů, dortů a podobně. Jen není vhodná na zdobení a polévání cukrovinek, na to je příliš měkká
Medový krémeš s krémem z krupicové kaše servírujeme jako lahodný zákusek k různým příležitostem.