Houbová polévka se ztraceným vejcem recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
3 lžíce olej
sůl
3 ks vejce
3 lžíce ocet
3 ks brambory
0,5 l mléko
2 ks cibule
3 lžíce pažitka
1,5 l voda
2 ks mrkev
1 lžička podravka
150 g žampiony
2 ks bobkový list
2 lžíce polohrubá mouka
0,5 lžiček drcený kmín
1 hrst sušené houby

Postup přípravy receptu

  1. Hrstku sušených hříbků předem namočíme do studené vody. Cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky, pokud jsou velké, tak je ještě překrojíme. Mrkev oloupeme a nakrájíme na nudličky. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Petrželku či pažitku nasekáme nadrobno

  2. Cibuli osolíme, okmínujeme a osmažíme na oleji. K cibuli přimícháme mrkev a jakmile pustí barvu, přidáme žampiony. Osmažíme, přidáme brambory, bobkový list a namočené hříbky i s nálevem. Nakonec zalijeme vodou a vaříme asi 15 minut

  3. Hladkou mouku rozmícháme ve studeném mléku a vmícháme do polévky. Za stálého míchání povaříme a nakonec si postupně po jednom rozklepneme do naběračky s jednou lžící octa vejce a opatrně pomalu ho vylijeme do rozmíchané polévky do středu víru. Použijeme jedno vejce na osobu. Nakonec do houbové polévky přidáme prolisovaný česnek a nasekanou pažitku nebo petrželku. Kdo má rád, může si podle chuti vmíchat i zakysanou smetanu

  4. Houbová polévka se ztraceným vejcem je sytá a s chlebem ji můžeme použít jako hlavní chod. Pokud máme více strávníků, doporučuji ztracená vejce uvařit zvlášť.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!