Houbová polévka se ztraceným vejcem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 3 lžíce olej sůl 3 ks vejce 3 lžíce ocet 3 ks brambory 0,5 l mléko 2 ks cibule 3 lžíce pažitka 1,5 l voda 2 ks mrkev 1 lžička podravka 150 g žampiony 2 ks bobkový list 2 lžíce polohrubá mouka 0,5 lžiček drcený kmín 1 hrst sušené houby
Postup Houbová polévka se ztraceným vejcem
Postup přípravy receptu
-
Hrstku sušených hříbků předem namočíme do studené vody. Cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky, pokud jsou velké, tak je ještě překrojíme. Mrkev oloupeme a nakrájíme na nudličky. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Petrželku či pažitku nasekáme nadrobno
Cibuli osolíme, okmínujeme a osmažíme na oleji. K cibuli přimícháme mrkev a jakmile pustí barvu, přidáme žampiony. Osmažíme, přidáme brambory, bobkový list a namočené hříbky i s nálevem. Nakonec zalijeme vodou a vaříme asi 15 minut
Hladkou mouku rozmícháme ve studeném mléku a vmícháme do polévky. Za stálého míchání povaříme a nakonec si postupně po jednom rozklepneme do naběračky s jednou lžící octa vejce a opatrně pomalu ho vylijeme do rozmíchané polévky do středu víru. Použijeme jedno vejce na osobu. Nakonec do houbové polévky přidáme prolisovaný česnek a nasekanou pažitku nebo petrželku. Kdo má rád, může si podle chuti vmíchat i zakysanou smetanu
Houbová polévka se ztraceným vejcem je sytá a s chlebem ji můžeme použít jako hlavní chod. Pokud máme více strávníků, doporučuji ztracená vejce uvařit zvlášť.