Houbový guláš z čerstvých lesních hub recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 1 l vývar 2 lžičky majoránka 2 ks cibule sádlo 2 lžičky drcený kmín 1 špetka mleté nové koření 2 lžíce mletá sladká paprika 1 špetka mletý černý pepř 200 g lesní houby
Postup Houbový guláš z čerstvých lesních hub
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Doporučuji mladé tvrdé houby (například suchohřiby nebo praváky)
Cibuli necháme v hrnci zpěnit na sádle nebo oleji. Čím hnědší cibule bude, tím bude guláš tmavší. Jakmile cibulka zhnědne, přidáme nakrájené houby a na cibulce je orestujeme
Poté houby zasypeme sladkou paprikou a drceným kmínem, zamícháme a zalijeme vývarem. Guláš vaříme, dokud nejsou houby měkké a voda se trochu nevyvaří. Před dovařením přidáme mleté nové koření, pepř, prolisovaný česnek a podle potřeby dochutíme solí. Připravíme si tmavou jíšku a guláš zahustíme
Úplně na závěr přidáme sušenou majoránku, kterou do guláše přidáme tak, že ji promneme v rukou, aby se hezky rozvoněla. Guláš dále nevaříme, aby majoránka neztratila chuť
Houbový guláš z čerstvých lesních hub můžeme na talíři ozdobit čerstvou majoránkou a podáváme například s domácím cereálním chlebem.