Houby ve sladkokyselém nálevu recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 kg čisté houby
nálev
8 kostek cukr
2 lžičky sůl
1 l voda
0.3 l 8% ocet
6 kuliček spolarin
náplň
1 plátek cibule
1 špetka tymián
1 plátek mrkev
3 plátky křen
2 kuličky jalovec
1 lístky bobkový list
4 kuličky nové koření
4 kuličky bílý pepř
15 kuliček hořčičné semínko

Postup přípravy receptu

  1. Pro nakládání vybíráme mladé plodnice pravých hřibů, křemenáčů, klouzků, lišek, ryzců a václavek.

  2. Za sucha houby očistíme a vypereme ve studené vodě. Větší plodnice nakrájíme na menší kostky.

  3. Ve vařící, mírně osolené vodě je povaříme asi 5 minut. Předvařené houby scedíme a propláchneme proudem studené vody.

  4. Smícháme vodu s octem, přidáme cukr, sůl a uvedeme do varu. Odstavíme.

  5. Vychladlé houby vkládáme do sklenic s obsahem 750 ml, kde na dno každé dáme kolečko cibule a kolečko mrkve. Nahoru dáme koření a zalijeme horkým nálevem.

  6. Sterilujeme 30 minut na 95 °C.

  7. K liškám a ryzcům dáme poloviční množství koření.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!