Hrachovo-uzená polévka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl 3 lžíce máslo 1 ks cibule 1 ks mrkev 1/2 ks petržel 2 - 3 ks bobkový list 200 g mražený hrášek 5 kuliček celý černý pepř 1 ks stonek řapíkatého celeru 600 g uzená krkovice 300 g sušený zelený hrách
Postup Hrachovo-uzená polévka
Postup přípravy receptu
-
Hrách namočíme přes noc do vody. Cibuli, česnek, mrkev a petržel oloupeme. Řapíkatý celer nakrájíme na kousky
Uzenou krkovici očistíme a vložíme asi do 2 litrů studené vody. Přidáme namočený hrách, cibuli, stroužky česneku, celer, mrkev, petržel a bobkové listy. Zvolna vaříme asi 1 a půl hodiny, dokud maso nezměkne
Pak z polévky vyjmeme měkkou krkovici, kterou nakrájíme na drobné kousky. Z vývaru odstraníme vylouhované bobkové listy a přisypeme mražený hrášek. Vše ještě 5 minut povaříme, podle potřeby osolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem. Polévku rozmixujeme dohladka, prohřejeme a zjemníme máslem
Nakrájené maso rozdělíme na talíře, přelijeme krémovou hrachovo-uzenou polévkou a podáváme s pečivem.