Hradní okurky polokvašky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

nálev
5 stroužků česnek
2 lžíce sůl
2 l voda
6 kuliček jalovec
1-2 ks chilli paprička
1 dl ocet 8%
3 ks bobkový list
10 kuliček nové koření
1 lžíce hořčičné semínko
1 lžička drcený černý pepř
5 větviček čerstvý kopr
náplň
1 ks cibule
4 plátky křen
2 kg okurky nakládačky

Postup přípravy receptu

  1. Přerostlé okurky nakládačky (12 - 18 cm) dáme do lavoru a zalijeme 5 litrů vody a 0,5 litrem octa a necháme 12 hodin odležet. Poté okurky v této vodě kartáčkem lehce očistíme.

  2. Každou okurku několikrát propícháme vidličkou a narovnáme hezky na fest do připravené 3,5 litrové sklenice, na jejíž dno jsme dali kolečka 1 menší cibuli a 4 kolečka křenu. Na dno sklenice můžeme položit ještě 2 dubové a 1 vinný list pro výraznější chuť.

  3. Nyní si připravíme nálev ze 2,5 litru vody, koření (jalovec, nové koření a hořčičné semínko nadrtíme), soli, jemně krájeného česneku a kopru. Tento nálev ohřejeme na asi tak 80 °C a zalijeme s ním narovnané okurky ve sklenici. Sklenici nakonec uzavřeme přeložením plastového sáčku přes hrdlo láhve a stažením gumičkou. Okurky ponecháme 6 - 7 dnů někde v šeru a trochu chladnu.

  4. Po 4 dnech se lák v láhvi začne bíle zakalovat a probíhá kvašení, sedmý den okurky přemístíme do chladničky nebo studeného sklepa a můžeme konzumovat. Takto, pokud je nesníte, vydrží asi 6 týdnů.

  5. Hradní okurky polokvašky se hodí k mlsání na párty a grilování či jako příloha k pivu nebo srovnávačka chuti po divoké noci.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!