Husa se švestkami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

cukr
česnek
sůl
skořice
majoránka
1 ks cibule
1 ks citron
1 ks mrkev
1 ks petržel
bazalka
hřebíček
1 ks husa
mletý pepř
dobromysl
1 kg sušené švestky
2 dl frankovka
1 ks kdoule

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou a umytou husu zevnitř i zvenku osolíme. Vnitřek opepříme, posypeme majoránkou, bazalkou a dobromyslí. Dovnitř vložíme trochu česneku, cibuli a na čtvrtky nakrájenou kdouli (nebo hrušku) a petrželku.

  2. Husu vložíme do pekáče, podlijeme vodou a obložíme na kousky nakrájenou zeleninou. Za stálého podlévání pečeme asi 3 hodiny.

  3. Mezitím si připravíme švestky. Sušené švestky ocukrujeme, okyselíme citronovou šťávou, okořeníme skořicí a hřebíčkem a zalijeme červeným vínem. Švestky přiklopíme poklicí a dusíme 15 - 20 minut. Totéž lze i s čerstvými švestkami, kterých ale použijeme 2 kg.

  4. Dočervena upečenou husu rozdělíme na porce, přelijeme šťávou a podáváme se švestkami dušenými na víně. Jako příloha jsou výborné obrácené brambory. Viz recept Kachna s obrácenými brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!