Jablečný kynutý koláč s drobenkou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 50 g cukr 1/2 lžičky sůl 1 ks vejce 60 g máslo 80 g máslo 400 g jablko 1/2 kostky droždí 80 g cukr krupice 1 lžíce cukr moučka 1/2 - 1 lžičky mletá skořice 1 balíček vanilkový cukr 400 g hladká mouka 150 g hrubá mouka tuk na vymazání 1 lžíce citronová šťáva hrubá mouka na vysypání
Postup Jablečný kynutý koláč s drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme těsto. V míse utřeme droždí s jednou lžící cukru, přilijeme polovinu mléka, vše promícháme s jednou polévkovou lžící mouky a necháme vzejít kvásek. Jakmile kvásek vyběhne, přídáme zbývající ingredience na těsto. Tedy mléko, mouku, vejce, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou šťávu a vše důkladně propracujeme. Hotové těsto zakryjeme a necháme asi 45 minut kynout
Mezitím si připravíme jablkovou náplň a drobenku. Oloupaná a jadřinců zbavená jabkla nastrouháme najemno a promícháme se lžící moučkového cukru a 1/2 lžičkou skrořice. Na drobenku smícháme všechny uvedené ingredience a ručně promneme
Vykynuté těsto rozprostřeme do tenké vrstvy na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme vrstvou jablkové náplně a posypeme drobenkou. Koláč pečeme zvolna v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut dorůžova
Jablečný kynutý koláč s drobenkou necháme vychladnout, poté ho nakrájíme na kousky a podáváme ke kávě nebo čaji.