Výborný jablečný koláč recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 100 g máslo 3 ks žloutek 1 ks žloutek 3 - 4 ks jablko 50 g cukr moučka 30 g cukr moučka 2 špetky mletá skořice 1 balíček vanilkový cukr 200 g polohrubá mouka 1 kelímek smetana ke šlehání 1 ks vanilkový lusk máslo na vymazání strouhanka na vysypání
Postup Výborný jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Začneme přípravou těsta. Do mísy vsypeme mouku, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutek a 30 g cukru. Suroviny zpracujeme v jemné a velmi křehké těsto
Z těsta vytvoříme kouli a uložíme na 1 hodinu do lednice
Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou
Do mísy dáme zbylé 3 žloutky, 50 g cukru a smetanu ke šlehání. Můžeme přidat i vanilkový cukr a vydlabanou dřeň z vanilkového lusku. Smetanovou směs důkladně rozšleháme
Jablka oloupeme a vykrojíme jádřinec. Jablka nakrájíme na tenké plátky
Těsto vyjmeme z lednice a do formy jej pomocí prstů roztáhneme a vyvýšíme do okrajů. Dno těsta propícháme vidličkou, aby se při pečení nenafouklo. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 15 minut
Předpečené těsto vyjmeme z trouby a z vnějšího obvodu začneme klást jablka tak, aby se vždy konec jablečného plátku trochu překrýval. Takto pokračujeme až do středu formy
Jablka zalijeme smetanovou směsí a posypeme trochou mleté skořice. Jablečný koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme dalších 30 minut do zezlátnutí
Jablečný koláč krájíme na porce až po vychladnutí. Skvěle chutná ke kávě i čaji.