Výborný jablečný koláč recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
100 g máslo
3 ks žloutek
1 ks žloutek
3 - 4 ks jablko
50 g cukr moučka
30 g cukr moučka
2 špetky mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
200 g polohrubá mouka
1 kelímek smetana ke šlehání
1 ks vanilkový lusk
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Začneme přípravou těsta. Do mísy vsypeme mouku, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutek a 30 g cukru. Suroviny zpracujeme v jemné a velmi křehké těsto

  2. Z těsta vytvoříme kouli a uložíme na 1 hodinu do lednice

  3. Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou

  4. Do mísy dáme zbylé 3 žloutky, 50 g cukru a smetanu ke šlehání. Můžeme přidat i vanilkový cukr a vydlabanou dřeň z vanilkového lusku. Smetanovou směs důkladně rozšleháme

  5. Jablka oloupeme a vykrojíme jádřinec. Jablka nakrájíme na tenké plátky

  6. Těsto vyjmeme z lednice a do formy jej pomocí prstů roztáhneme a vyvýšíme do okrajů. Dno těsta propícháme vidličkou, aby se při pečení nenafouklo. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 15 minut

  7. Předpečené těsto vyjmeme z trouby a z vnějšího obvodu začneme klást jablka tak, aby se vždy konec jablečného plátku trochu překrýval. Takto pokračujeme až do středu formy

  8. Jablka zalijeme smetanovou směsí a posypeme trochou mleté skořice. Jablečný koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme dalších 30 minut do zezlátnutí

  9. Jablečný koláč krájíme na porce až po vychladnutí. Skvěle chutná ke kávě i čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!