Výborný obrácený jablečný koláč recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 6 ks vejce 6 ks jablko 180 g cukr krupice cukr krupice cukr moučka 2 lžíce slunečnicový olej mletá skořice 2 kelímky zakysaná smetana 180 g polohrubá mouka 1 kelímek smetana ke šlehání
Postup Výborný obrácený jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si oloupeme, vyjádřincujeme a nastrouháme jablka na hrubém struhadle, poté je vymačkáme, lehce posypeme cukrem (podle kyselosti ovoce) a smícháme se skořicí. Poté rovnoměrně navrstvíme na plech vyložený pečícím papírem, který ještě předem vymažeme máslem
Do dvou misek si rozdělíme vajíčka. Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli a dáme misku bokem. V druhé misce smícháme žloutky s cukrem a olejem a vyšleháme. Vmícháme mouku a na závěr opatrně po lžicích ušlehaný sníh z bílků. Rovnoměrně naneseme na vrstvu nastrouhaných jablek
Jablka s těstem pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 15 minut dozlatova, propečenost otestujeme zapíchnutím špejle do těsta
Necháme na plechu vychladnout a zatím si připravíme krém. Vyšleháme si smetanu ke šlehání, přidáme cukr podle chuti a smícháme se zakysanými smetanami
Po vychladnutí koláč přiklopíme druhým plechem a převrátíme o 180 stupňů tak, aby po odklopení byla nahoře vrstva jablek. Stěrkou natřeme krém ze smetan, posypeme skořicí a dáme do lednice nechat vychladnout alespoň několik hodin
Obrácený jablečný koláč servírujeme nakrájený na čtverce nebo na trojúhelníky, můžeme ještě dozdobit čerstvým ovocem.