Výborný obrácený jablečný koláč recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
6 ks vejce
6 ks jablko
180 g cukr krupice
cukr krupice
cukr moučka
2 lžíce slunečnicový olej
mletá skořice
2 kelímky zakysaná smetana
180 g polohrubá mouka
1 kelímek smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si oloupeme, vyjádřincujeme a nastrouháme jablka na hrubém struhadle, poté je vymačkáme, lehce posypeme cukrem (podle kyselosti ovoce) a smícháme se skořicí. Poté rovnoměrně navrstvíme na plech vyložený pečícím papírem, který ještě předem vymažeme máslem

  2. Do dvou misek si rozdělíme vajíčka. Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli a dáme misku bokem. V druhé misce smícháme žloutky s cukrem a olejem a vyšleháme. Vmícháme mouku a na závěr opatrně po lžicích ušlehaný sníh z bílků. Rovnoměrně naneseme na vrstvu nastrouhaných jablek

  3. Jablka s těstem pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 15 minut dozlatova, propečenost otestujeme zapíchnutím špejle do těsta

  4. Necháme na plechu vychladnout a zatím si připravíme krém. Vyšleháme si smetanu ke šlehání, přidáme cukr podle chuti a smícháme se zakysanými smetanami

  5. Po vychladnutí koláč přiklopíme druhým plechem a převrátíme o 180 stupňů tak, aby po odklopení byla nahoře vrstva jablek. Stěrkou natřeme krém ze smetan, posypeme skořicí a dáme do lednice nechat vychladnout alespoň několik hodin

  6. Obrácený jablečný koláč servírujeme nakrájený na čtverce nebo na trojúhelníky, můžeme ještě dozdobit čerstvým ovocem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!