Grilovaný lilek s cibulkami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl 2 ks lilek 1 - 2 ks chilli paprička 150 ml olivový olej citronová šťáva petrželová nať 1 lžíce čerstvý koriandr 250 g nakládané cibulky 1 ks červená chilli paprička čerstvě mletý černý pepř 1 lžíce čerstvá pažitka
Postup Grilovaný lilek s cibulkami
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme marinádu. Bylinky omyjeme, jemně usekáme a oloupaný česnek prolisujeme. Chilli papričku zbavíme jadérek a nakrájíme nadrobno. V misce promícháme olivový olej s čerstvě mletým pepřem, solí, prolisovaným česnekem, usekanými bylinkami a chilli papričkou
Lilky očistíme a podélně rozkrojíme na poloviny. Ostrým nožem do dužiny uděláme hlubší zářezy ve tvaru mřížky. Pracujeme opatrně, abychom lilek neprořízli. Nyní dužinu i v zářezech zakapeme citronovou štávou, bohatě potřeme marinádou a jednotlivé půlky lilku uzavřeme do alobalu. Pak balíčky odložíme do chladu a necháme asi 1 hodinu marinovat
Okapané sterilované cibulky po třech kusech napíchneme na špejle nebo silnější párátka a potřeme zbývající marinádou
Alobalové balíčky s lilky grilujeme asi 20 minut. Pak lilky vyjmeme z obalu a přímo na uhlících opékáme za občasného obracení dalších 15 minut. Spolu s lilky ogrilujeme i cibulkové špízy
Grilovaný lilek rozdělíme na porce, ozdobíme cibulkami, chilli papričkami a čerstvými bylinkami. Grilovaný lilek s cibulkou podáváme s bagetou.