Jablkovo-borůvkový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 ks vejce
25 g máslo
500 g jablko
1/2 ks citron
1 kopeček šlehačka
100 g cukr moučka
150 g borůvky
1 lžíce mletá skořice
450 g listové těsto
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Potřebujeme 6 menších formiček nebo jednu velkou formičku na koláč. Vymažeme je máslem

  2. Poté si rozdělíme lístové těsto. 2/3 těsta rozválcujeme pomoučněným válečkem. Pomocí nože na těsto vyřežeme buď 6 menších koleček nebo jedno velké. Musí být dostatečně velké na to, aby zakryly celou formičku (i stěny)

  3. Nakrájíme na malé plátky všechny jablka a smícháme je s cukrem a citronovou štávou

  4. Rozehřejeme pánev a vložíme jablečnou směs. Přidáme máslo a skořici a necháme podusit cca 3 - 4 minut. Přidáme borůvky a vaříme několik dalších minut. Poté vyjmeme a necháme trochu prochladnout

  5. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 °C

  6. Formičky vyplníme vychlazenou směsí jablek a borůvek. Ze zbylého listového těsta uválíme tenší vrstvu, kterou zase vystřihneme do velikosti trochu větší než jsou formičky. Tímto zbývajícím kouskem zakryjeme vrch koláče, tak aby utěsňovaly dobře okraje. Uprostřed uděláme malý otvor, aby mohla unikat pára. Vrch koláče lehce potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat cukrem. Pečeme cca 15 minut, až je nahoře zlato-hnědá krusta

  7. Jablkovo-borůvkový koláč podáváme horký se šlehačkou. Ale i studený koláč je vynikající.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!