Jablkovo-borůvkový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 25 g máslo 500 g jablko 1/2 ks citron 1 kopeček šlehačka 100 g cukr moučka 150 g borůvky 1 lžíce mletá skořice 450 g listové těsto máslo na vymazání
Postup Jablkovo-borůvkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Potřebujeme 6 menších formiček nebo jednu velkou formičku na koláč. Vymažeme je máslem
Poté si rozdělíme lístové těsto. 2/3 těsta rozválcujeme pomoučněným válečkem. Pomocí nože na těsto vyřežeme buď 6 menších koleček nebo jedno velké. Musí být dostatečně velké na to, aby zakryly celou formičku (i stěny)
Nakrájíme na malé plátky všechny jablka a smícháme je s cukrem a citronovou štávou
Rozehřejeme pánev a vložíme jablečnou směs. Přidáme máslo a skořici a necháme podusit cca 3 - 4 minut. Přidáme borůvky a vaříme několik dalších minut. Poté vyjmeme a necháme trochu prochladnout
Mezitím si předehřejeme troubu na 200 °C
Formičky vyplníme vychlazenou směsí jablek a borůvek. Ze zbylého listového těsta uválíme tenší vrstvu, kterou zase vystřihneme do velikosti trochu větší než jsou formičky. Tímto zbývajícím kouskem zakryjeme vrch koláče, tak aby utěsňovaly dobře okraje. Uprostřed uděláme malý otvor, aby mohla unikat pára. Vrch koláče lehce potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat cukrem. Pečeme cca 15 minut, až je nahoře zlato-hnědá krusta
Jablkovo-borůvkový koláč podáváme horký se šlehačkou. Ale i studený koláč je vynikající.