Jablkový čokoládový dort recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 4 ks vejce 4 lžíce kakao 100 ml mléko 400 g jablko 2 lžičky mletá skořice 1/2 balíčku kypřící prášek 100 g smetana ke šlehání 1 sklenice meruňková marmeláda 150 g třtinový cukr 200 g špaldová mouka 100 g 70% čokoláda 200 g 70% čokoláda
Postup Jablkový čokoládový dort
Postup přípravy receptu
-
Vejce si rozdělíme do dvou misek na žloutky a bílky, nejprve si vyšleháme sníh se špetkou soli a odložíme na později
Do druhé misky se žloutky přidáme cukr a vyšleháme do pěny. Přidáme trochu vychladlou rozpuštěnou čokoládu a prošleháme. Poté přidáme nastrouhaná jablka, mouku (špaldovou mouku lze zaměnit za bílou či oblíbenou bezlepkovou) se smíchaným kypřícím práškem (můžeme použít vinný kámen), kakao a skořici. Zamícháme, ještě naposledy prošleháme a nakonec po lžicích opatrně zamícháváme bílkový sníh
Pečeme ve velké dortové formě vyložené pečícím papírem, ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 30 - 40 minut. Propečenost otestujeme zapíchnutím špejle do středu, pokud se na ni nic nelepí, máme upečeno
Po vychladnutí čokoládový dort s jablky prokrojíme uprostřed, odložíme vrchní část, potřeme vrstvou meruňkové marmelády, přiklopíme zpátky, potřeme i shora zbytkem marmelády a polijeme čokoládovou polevou. Čokoládovou polevu připravíme tak, že ve vodní lázni rozmícháme čokoládu se smetanou
Jablkový čokoládový dort vložíme do lednice, aby čokoláda zatuhla, poté krájíme na klínky, můžeme dozdobit podle fantazie smetanou či kyselkavější zmrzlinou, například rybízovou či s lesními plody.