Jablkový koláč se salkem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 250 g máslo 5 ks žloutek 1,3 kg jablko 5 ks bílek 100 g cukr krupice 1 konzerva salko 1 balíček vanilkový cukr 150 g hladká mouka 4 lžíce horká voda 3 lžičky skořicový cukr
Postup Jablkový koláč se salkem
Postup přípravy receptu
-
Než začneme zadělávat na koláč, dáme do vody konzervu se salkem. Vaříme 2 hodiny. Jablka zbavíme slupek a vykrojíme jádřinec. Postupně v mixéru jablka nastrouháme
Těsto připravíme tak, že žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do pěny. Ručně přimícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec pěnu z bílků
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Na dno formy dáme nastrouhaná jablka, posypeme vanilkovým a skořicovým cukrem. Těsto vlijeme na jablka a dáme péct. Pečeme v předehřáté troubě 40 minut při 175 °C
Po upečení vyklopíme jablkový koláč se salkem tak, aby jablka byla nahoře a těsto dole. Vychladlé salko natřeme na povrch koláče a necháme ztuhnout.