Jablkový koláč se salkem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

250 g máslo
5 ks žloutek
1,3 kg jablko
5 ks bílek
100 g cukr krupice
1 konzerva salko
1 balíček vanilkový cukr
150 g hladká mouka
4 lžíce horká voda
3 lžičky skořicový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Než začneme zadělávat na koláč, dáme do vody konzervu se salkem. Vaříme 2 hodiny. Jablka zbavíme slupek a vykrojíme jádřinec. Postupně v mixéru jablka nastrouháme

  2. Těsto připravíme tak, že žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do pěny. Ručně přimícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec pěnu z bílků

  3. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Na dno formy dáme nastrouhaná jablka, posypeme vanilkovým a skořicovým cukrem. Těsto vlijeme na jablka a dáme péct. Pečeme v předehřáté troubě 40 minut při 175 °C

  4. Po upečení vyklopíme jablkový koláč se salkem tak, aby jablka byla nahoře a těsto dole. Vychladlé salko natřeme na povrch koláče a necháme ztuhnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!