Jablkový kompot se zázvorem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 kg jablko
4 ks hřebíček
1-2 ks badyán
20 g čerstvý zázvor
1 ks celá skořice
1 špetka kardamom
1 lžíce pikantní zavařenina
podle chuti
med

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na kostičky. Zázvor oloupeme a nakrájíme na drobné kousky, případně jej nastrouháme. Připravíme si veškeré koření - badyán, kardamom, celou skořici a pár hřebíčků.

  2. Do hrnce vsypeme jablka, zalijeme horkou vodou tak, aby byla ponořená. Přidáme zázvor, lžíci pikantní zavařeniny, koření a přivedeme k varu. Jablka se zázvorem povaříme asi 10 minut, až nám jablka změknou. Podle potřeby osladíme medem. Koření před podáváním kompotu vyjmeme.

  3. Jablkový kompot se zázvorem podáváme horký pro zahřátí a studený pro osvěžení. Navíc zvyšuje chuť k jídlu, takže se hodí i při nemoci pro povzbuzení chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!