Jednoduchý rajčatový protlak recept
Apetit Recepty omáčkyPostup Jednoduchý rajčatový protlak
Postup přípravy receptu
-
Na recept použijeme libovolné množství zralých rajčat. Čím zralejší rajčátka jsou, tím bude omáčka sladší. Rajčata zbavíme "bubáků", dobře je omyjeme a překrájíme
Rajčata vhodíme do hrnce, zahřejeme a za občasného promíchání necháme rozvařit, až nám vznikne jen hustá omáčka se slupkami, je to vyvaření asi na polovinu objemu
Omáčku odstavíme, necháme z části vychladnout a přes hustý cedník propasírujeme. Vznikne nám rajčatová omáčka (protlak) sladké chuti bez semínek a slupek
Takto připravený rajčatový protlak můžeme libovolně dochutit solí, cukrem, kořením, bylinkami či česnekem. Výborně chutná teplý i studený. Rajčatový protlak můžeme dál tepelně upravovat, případně sterilovat a uchovat na pozdější použití. Stačí jen sterilovat 20 minut od bodu varu v uzavíratelných skleničkách. U nás máme rádi jednoduchý rajčatový protlak jen tak - bez dalšího dochucování.