Kakaový bezlepkový dort se sušenými švestkami recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 6 ks vejce máslo rum 12 dkg cukr krupice 100 g čokoláda na vaření 200 ml zakysaná smetana 20 dkg sušené švestky 6 lžic holandské kakao
Postup Kakaový bezlepkový dort se sušenými švestkami
Postup přípravy receptu
-
Jedno celé vejce, 5 žloutků a cukr šleháme v míse doběla (asi 5 minut). Poté přimícháme vařečkou kakao tak, abychom neztratili objem. V druhé míse ušleháme tuhý sníh ze zbylých pěti bílků. Sníh s těstem opět opatrně smícháme, abychom neztratili objem
Těsto nalijeme do dvou rozevíracích kulatých dortových forem vyložených pečícím papírem. Pečeme asi 15 - 20 minut v troubě předehřáté na 150 °C. Pokud nemáme dvě formy, smícháme s polovinou sněhu jen polovinu těsta a tu pečeme. Po dopečení zopakujeme se zbytkem těsta a sněhu stejný postup. Nepečené těsto tak neztratí tolik objemu dlouhým stáním
Pokud máme tvrdé švestky, je dobré je nechat přes noc namočené v trošce vody. Měkké švestky rozkrájíme a rozmixujeme se smetanou a velkým panákem rumu. Rozmixované švestky necháme v lednici odstát
Vychladlý korpus namažeme náplní ze švestek a smetany a přiklopíme druhým korpusem. Nahoru vyrobíme polevu. Ve vodní lázni umícháme čokoládu s trochou másla. Máslo způsobí, že poleva příliš neztvrdne a jde lépe krájet
Kakaový bezlepkový dort se sušenými švestkami nakrájíme a podáváme jako vynikající moučník při různých příležitostech.