Kakaový dort s tvarohovým krémem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 4 ks vejce 100 g máslo 1 lžíce kakao 2,5 lžíce kakao kakao kakao 1/2 dl mléko 2 kelímky tvaroh 3 lžíce med 200 g cukr krupice 150 g hladká mouka 150 g polohrubá mouka 1 kelímek smetana ke šlehání 1 balíček kypřící prášek do pečiva
Postup Kakaový dort s tvarohovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si kakaové těsto na korpus. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky v míse vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme rozpuštěné máslo a přilijeme vlažnou vodu. Po částech do těsta zašleháváme prosáté mouky s práškem do pečiva, až nám vznikne velmi hutné těsto. K těstu nezapomeneme přisypat prosáté kakao a podle potřeby můžeme ještě maličko přidat vody či másla, kdyby se nám těsto zdálo až příliš hutné. Nakonec do těsta opatrně vmícháme i našlehaný bílkový sníh
Těsto vlijeme do dobře vymazané a vysypané formy s odnímatelným okrajem. Použijeme formu o průměru 22 - 26 cm. Kakaový korpus na dort pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut, záleží na typu trouby. Pokud do těsta zapíchneme špejli a zůstane suchá, máme hotovo. Korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout
Během pečení si připravíme krém. Tvaroh společně s medem a kakaem promícháme a zjemníme ušlehanou smetanou. Máme-li rádi sladší, můžeme více přisladit. Krém necháme odpočinout chvíli v lednici
Kakaový korpus na dort ostrým nožem prokrojíme na 2 - 3 pláty, záleží, jak velkou formu jsme použili. První plát potřeme silnou vrstvou krému a uhladíme, poklademe další plát a potřeme zbytkem krému, případně ještě jednou opakujeme. Vrch dortu posypeme prosátým kakaem
Kakaový dort s tvarohovým krémem necháme v lednici ztuhnout. Dort nakrájíme na 8 trojúhelníčků a podáváme ke kávě.