Kdoulový rosol recept
Apetit ReceptyPostup Kdoulový rosol recept
Postup přípravy receptu
-
Kdoule by měly být ne zcela zralé. Kdoule omyjeme, otřeme do sucha, přičemž odstraníme vrchní slupku. Plody zbavíme stopek, pokrájíme na kousky a dáme do odšťavňovače.
Vzniklou šťávu necháme asi 1 hodinu odstát, dokud se neusadí kal. Potom šťávu pečlivě slijeme a dáme stranou. Kal a zbytky kdoulí smícháme s cukrem a necháme přes noc odležet.
Druhý den scedíme. Obě tekutiny dáme do dostatečně velké nádoby s želírovacím cukrem. Mícháme elektrickými metličkami nízkou rychlostí, protože tekutina nesmí pěnit, dokud se želírovací cukr úplně nerozpustí. Potom rosol plníme do skleniček. Vršek zalijeme lžící rumu, zapálíme a sklenice ihned zavřeme.
Kdoulový rosol používáme podle chuti na různé pečivo nebo cukroví.