Kjufteta - bulharské karbanátky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 lžíce saturejka 1 lžička mletý pepř 1 ks větší cibule 1 snítka petrželová nať 1 lžička římský kmín 1 kg míchané mleté maso
Postup Kjufteta - bulharské karbanátky
Postup přípravy receptu
-
Kvalitní jemně namleté maso smícháme s 1 - 2 dl vlažné vody. Maso by mělo vodu vstřebat a při grilování budou karbanátky šťavnaté. Potom přidáme saturejku, mletý římský kmín, pepř, sůl a vše dobře promícháme. Můžeme přidat i jemně nasekanou petrželku. Maso necháme uležet v chladničce minimálně jednu hodinu
Do této doby je postup stejný jako u čevapčiči (kebapčeta). Zásadní rozdíl je v poměru saturejky, která u karbanátků převládá k poměru římského kmínu. Druhým rozdílem je to, že do karbanátků se přidává jemně nasekaná nebo nastrouhaná větší cibule. Pozor, přidává se těsně před grilováním a nenechává se odležet s ostatním kořením, mohla by zhořknout
Gril by měl být dobře rozpálený a jednotlivé karbanátky bychom měli opéct z každé strany zhruba 2 minuty. Maso by mělo být jen jemně nazlátlé a proužky od grilu dobře patrné. Nesmí být přepečené a suché
Kjuftety podáváme s přílohou podle chuti.