Klasická cikánská roštěná recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 30 g sůl 1750 g brambory 300 g cibule 800 g voda 100 g rajčatový protlak 1 g mletý pepř 100 g hladká mouka 15 g mletá sladká paprika 1000 g hovězí roštěnec 150 g škvařené sádlo 100 g slanina s kůží 300 g kyselé okurky bez nálevu
Postup Klasická cikánská roštěná recept
Postup přípravy receptu
-
Z opláchnutého roštěnce nakrájíme plátky, mírně je naklepeme paličkou, okrajové blány nařízneme, maso osolíme a opepříme.
Roštěnky opečeme po obou stranách na polovině dávky tuku.
Polovinu cibule nakrájíme na drobno, osmahneme do růžova na tuku po roštěnkách, přidáme mletou papriku, rajčatový protlak, podusíme a zalijeme trochou teplé vody.
Do základu přidáme maso a dusíme (pečeme) je pod poklicí. K poloměkkému masu přidáme oloupané, na úhledné díly nakrájené brambory a po krátkém povaření zahustíme pokrm zásmažkou připravenou ze zbývajícího tuku a z prosáté hladké mouky. Za častého míchání dusíme doměkka a podle potřeby dosolíme.
Slaninu drobně nakrájíme, roztavíme a osmažíme na ní do růžova druhou polovinu cibule nakrájenou na plátky.
Z okurky upravíme ostrým nožem vějířky.
Při podávání klademe do středu talíře porci dušených brambor, přes ně položíme cikánskou roštěnou, přelijeme ji omáčkou, posypeme osmaženou cibulí se slaninou a ozdobíme okurkou.
Vhodnou přílohou k cikánské roštěné je chléb.