Klasická cikánská roštěná recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

30 g sůl
1750 g brambory
300 g cibule
800 g voda
100 g rajčatový protlak
1 g mletý pepř
100 g hladká mouka
15 g mletá sladká paprika
1000 g hovězí roštěnec
150 g škvařené sádlo
100 g slanina s kůží
300 g kyselé okurky bez nálevu

Postup přípravy receptu

  1. Z opláchnutého roštěnce nakrájíme plátky, mírně je naklepeme paličkou, okrajové blány nařízneme, maso osolíme a opepříme.

  2. Roštěnky opečeme po obou stranách na polovině dávky tuku.

  3. Polovinu cibule nakrájíme na drobno, osmahneme do růžova na tuku po roštěnkách, přidáme mletou papriku, rajčatový protlak, podusíme a zalijeme trochou teplé vody.

  4. Do základu přidáme maso a dusíme (pečeme) je pod poklicí. K poloměkkému masu přidáme oloupané, na úhledné díly nakrájené brambory a po krátkém povaření zahustíme pokrm zásmažkou připravenou ze zbývajícího tuku a z prosáté hladké mouky. Za častého míchání dusíme doměkka a podle potřeby dosolíme.

  5. Slaninu drobně nakrájíme, roztavíme a osmažíme na ní do růžova druhou polovinu cibule nakrájenou na plátky.

  6. Z okurky upravíme ostrým nožem vějířky.

  7. Při podávání klademe do středu talíře porci dušených brambor, přes ně položíme cikánskou roštěnou, přelijeme ji omáčkou, posypeme osmaženou cibulí se slaninou a ozdobíme okurkou.

  8. Vhodnou přílohou k cikánské roštěné je chléb.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!