Koblihy jako od maminky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 6 - 7 kostek cukr 1 špetka sůl 1 lžíce rum 3 ks žloutek 20 g droždí 0,25 l vlažné mléko 4 lžíce rozpuštěné máslo olej nebo sádlo na smažení směs moučkového a vanilkové cukru 0,7 l polohrubá mouka (zavařovací sklenice) marmeláda, povidla nebo nutela
Postup Koblihy jako od maminky
Postup přípravy receptu
-
Z trochy mléka, mouky, cukru a droždí připravíme kvásek, který po vykynutí smícháme s moukou, žloutky, máslem, cukrem, solí, mlékem a rumem. Těsto vypracujeme a necháme ho na teplém místě vykynout
Když je těsto na koblihy vykynuté, na pomoučněné desce ho zlehka vyválíme a kulatou formičkou nebo skleničkou vykrojíme kolečka. Na druhé polovině těsta naznačíme kolečka, doprostřed kterých dáme hustou marmeládu, povidla nebo nutelu. Přikryjeme vykrojenými kolečky, dokola zmáčkneme a formičkou vykrajujeme koblihy. Potom je zakryjeme utěrkou a necháme ještě na teplém místě kynout
Koblihy smažíme v horkém oleji nebo sádle, klademe je na plech vyložený papírovými ubrousky, abychom odsáli přebytečný tuk. Koblihy jako od maminky ještě posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem
Koblihy můžeme z vyváleného plátu vykrajovat i kulatou formičkou a po nakynutí na střed vymáčknout jamku a smažit. Do jamky potom dáme libovolnou náplň, třeba i šlehačku.