Koblihy jako od maminky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

6 - 7 kostek cukr
1 špetka sůl
1 lžíce rum
3 ks žloutek
20 g droždí
0,25 l vlažné mléko
4 lžíce rozpuštěné máslo
olej nebo sádlo na smažení
směs moučkového a vanilkové cukru
0,7 l polohrubá mouka (zavařovací sklenice)
marmeláda, povidla nebo nutela

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy mléka, mouky, cukru a droždí připravíme kvásek, který po vykynutí smícháme s moukou, žloutky, máslem, cukrem, solí, mlékem a rumem. Těsto vypracujeme a necháme ho na teplém místě vykynout

  2. Když je těsto na koblihy vykynuté, na pomoučněné desce ho zlehka vyválíme a kulatou formičkou nebo skleničkou vykrojíme kolečka. Na druhé polovině těsta naznačíme kolečka, doprostřed kterých dáme hustou marmeládu, povidla nebo nutelu. Přikryjeme vykrojenými kolečky, dokola zmáčkneme a formičkou vykrajujeme koblihy. Potom je zakryjeme utěrkou a necháme ještě na teplém místě kynout

  3. Koblihy smažíme v horkém oleji nebo sádle, klademe je na plech vyložený papírovými ubrousky, abychom odsáli přebytečný tuk. Koblihy jako od maminky ještě posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem

  4. Koblihy můžeme z vyváleného plátu vykrajovat i kulatou formičkou a po nakynutí na střed vymáčknout jamku a smažit. Do jamky potom dáme libovolnou náplň, třeba i šlehačku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!