Kořeněný džem z rajčat recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl 1 kg rajče 3 lžíce med 1 ks badyán olivový olej 100 ml rajčatová šťáva 100 ml vinný ocet 1 ks celá skořice mletý zázvor 3 lžíce hnědý cukr 1 ks červená cibule mletý hřebíček mletý černý pepř 1 lžička čerstvý strouhaný zázvor
Postup Kořeněný džem z rajčat
Postup přípravy receptu
-
Velká a vyzrálá rajčata spaříme a oloupeme. Česnek a cibuli sloupneme a jemně usekáme. Zázvor oloupeme a nastrouháme
Na oleji necháme zpěnit cibuli, česnek a zázvor. Potom přidáme celá oloupaná rajčata, která až v hrnci rozmačkáme vidličkou. Vše osladíme medem a hnědým cukrem. Podlijeme rajčatovou šťávou, vinným octem, přidáme hvězdičku badyánu a celou skořici. Ochutíme solí, pepřem, mletým zázvorem a špetkou hřebíčku. Zmírníme teplotu na minimum a zakryté zvolna dusíme 60 - 70 minut do zhoustnutí. Během dušení, zejména ke konci přípravy, džem promícháváme, aby se nepřipálil
Z vychladlého kořeněného džemu z rajčat odstraníme badyán a celou skořici, naplníme do sklenice a uchováme v chladu
Kořeněný rajčatový džem podáváme všude tam, kde používáme kečup. Výborně chutná ke grilovaným steakům, hranolkům nebo jako náplň do hamburgerů.